... / Japan odobrio kontroverzni eksperiment: Stvaraju se hibridi ljudi i životinja

28. 07. 2019. u 15:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 46

Japanski naučnik, ekspert za matične ćelije, prvi je koji je dobio podršku Vlade da stvori životinjske embrione u kojima će biti ubačene ljudske ćelije te da ih transplantira u životinjske "majke-surogate", jer je zabrana ovih pokusa okončana ove godine.

Hiromitsu Nakauchi, koji vodi tim na Univerzitetu Tokyo i Stanfordu, planira da uzgoji ljudske ćelije u embrijima miševa i pacova i onda ih ubaci u surogate. Nakauchijev konačni cilj jeste da "uzgoji" životinje čiji će organi biti sačinjeni od ljudskih ćelija, koji bi se, u konačnici, mogli transplantirati ljudima. 

Do marta ove godine, Japan je eksplicitno zabranjivao uzgoj životinjskih embrija s ljudskim ćelijama dulje od 14 dana ili transplantaciju takvih embrija u surogate. Ipak, tog mjeseca je japansko Ministarstvo za edukaciju i nauku objavilo nova pravila koja je dozvolila uzgoj takvih embrija i njihovu transplantaciju u surogate. 

Ovakvi embriji već su stvarani u SAD, ali nikad nisu dočekali "okot". Iako Amerika dozvoljava ova istraživanja, Nacionalni institut zdravlja ima moratorij na finansiranje ovih pokusa od 2015. godine. 

Nakauchi je javnosti kazao kako namjerava vrlo sporo provoditi pokus i neće, još neko vrijeme, pokušati dovesti "trudnoću" surogata do kraja. Planira uzgojiti embrije miševa do 14.5 dana - kada je većina organa formirana i okot treba brzo početi, a s pacovima do 15.5 dana. Kasnije, otkrio je, planira zatražiti dozvolu vlade da uzgoji hibride u svinjama. 

Pojedini naučnici strahuju od mogućnosti da ljudske ćelije odu dalje od targetiranog organa, da otputuju u mozak životinje, koji se razvija, i možda promijene njegovu kogniciju

Nakauchi kaže da je i sam razmišljao o tome, kada je kreirao eksperiment: "Namjera je da ćelije odu samo u pankreas."

Strategija jeste da se kreira životinjski embrion, bez gena koji je neophodan za stvaranje određenog organa, kao što je pankreas, a onda da se ubace ljudske pluripotentne matične (iPS) ćelije u embrij. Kako se životinja bude razvijala, tako će koristiti ljudske iPS ćelije da stvori organ.

Prije dvije godine, Nakauchi i njegov tim ubacili su mišje iPS ćelije u embrij pacova koji nije mogao razviti pankreas. Pacov je potom dobio pankreas, koji je bio stvoren isključivo od mišjih ćelija, a Nakauchi ga je potom transplantirao u miša, koji je genetski modificiran da ima dijabetes. Organ iz pacova je uspješno kontrolirao šećer u krvi, a, na koncu, i potpuno izliječio miša od dijabetesa 1.

NEMA KOMENTARA