Revolucionarna nauka: Stvoren prvi hibrid čovjeka i ovce

Radiosarajevo.ba
Revolucionarna nauka: Stvoren prvi hibrid čovjeka i ovce
Samo godinu dana nakon što se u javnosti pojavila vijest da je stvoren hibrid čovjeka i svinje, naučnici s Univerziteta u Californiji uspjeli su u laboratorijskim uvjetima stvoriti hibrid ovce i čovjeka.

Ovčiji embrion ubačen je u ljudske ćelije, sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva za transplantaciju u životinjama, prenosi Guardian.

"Čak i oni organi kod kojih je prisutno najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje", izjavio je doktor Pablo Ros, vodeći naučnik istraživanja.

"Himere", kako se naziva ova vrsta organizama, također bi mogle da budu korišćene za testiranje lijekova, jer bi na njih reagirale na isti način na koji reagiraju i ljudi. Ros je rekao da ovi embrioni, koji su se razvijali u tijelu ovce tri sedmice prije nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, uključujući lakšu proizvodnju putem vantjelesne oplodnje.

Ros ističe da se, uprkos ovom uspijehu, pred naučnicima nalazi dug put.

"Na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku. Potrebno je da odnos bude najmanje 100:1 da bi se ova metoda smatrala uspješnom", rekao je.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije