Podignuta optužnica u SAD: Ukrao crvene cipele iz filma Čarobnjak iz Oza

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica u SAD: Ukrao crvene cipele iz filma Čarobnjak iz Oza
Foto: EPA / FBI pronašao cipele

Savezni tužitelji u SAD su saopćili da je porota optužila muškarca za krađu para crvenih cipela koje je nosila Judy Garland u filmu Čarobnjak iz Oza.

FBI je pronašao cipele 2018. godine tokom istrage. Porota je podigla optužnicu protiv Terryja Martina zbog krađe velikog umjetničkog djela, objavili su danas savezni tužitelji Sjeverne Dakote.

U optužnici se ne navode dodatne informacija o optuženom osim da je 2005. godine ukrao autentični par cipela koje je nosio lik iz mjuzikla, Dorothy, koji je snimljen 1939. godine. Ukrao ih je iz muzeja Judy Garland u Grand Rapidsu, u Minnesoti, rodnom gradu pokojne glumice, i jedan su od četiri preostala para crvenih cipela koje je Garland nosila tokom produkcije.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Čarobne crvene cipelice bile su na posudbi muzeju kada se Martin popeo kroz prozor i razbio vitrinu. Tužitelji navode da su u trenutku krađe cipele bile osigurane na milion dolara, ali da njihova trenutna tržišna vrijednost iznosi oko 3,5 miliona dolara, piše AP.

Cipele su izrađene od desetak različitih materijala, uključujući svilu, plastiku i staklo. Njihova crvena boja uglavnom dolazi od šljokica.

FBI ih je pronašao nakon što je 2017. jedan čovjek rekao osiguravajućem društvu da bi mogao ponuditi informacije o njihovom pronalasku, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije