Pet muslimanki koje su oblikovale historiju čovječanstva

Radiosarajevo.ba
Pet muslimanki koje su oblikovale historiju čovječanstva
Foto: 123rf / Ilustracija

Al Jazeera Balkans je izdvojila pet žena - muslimanki za koje smatraju da su oblikovale historiju čovječanstva. Riječ je o pet žena različitih zanimanja.

Fatima al-Fihri osnovala je prvi univerzitet na svijetu 859. godine. Univerzitet Al-Qarawiyyin danas služi kao biblioteka.

Halima Aden je ušla u historiju kada se pojavila na izboru za Miss Minnesote noseći hidžab. Ona je također prva nosila hidžab na modnoj pisti.

Zaha Hadid je prva žena koja je dobila Pritzkerovu nagradu za arhitekturu. Proglašena je "kraljicom zaobljenih formi" zbog svog fluidnog stila.

Projektirala je Opernu kuću u Guangzhouu, Londonski centar za vodene sportove i zgradu Soho u Wangjingu.

Tawakkul Karman je novinarka, aktivistica i političarka. Godine 2011. postala je prva Arapkinja koja je dobila Nobelovu nagradu.

Karman je nagrađena za svoju borbu za prava žena.

Yusra Mardini je sirijska izbjeglica koja je postala najmlađa UNHCR-ova ambasadorica dobre volje. Tokom bjekstva iz sirijskog rata, Mardini je spasila 20 ljudi od utapanja.

Kasnije se takmičila u plivanju u sklopu prvog izbjegličkog olimpijskog tima.

Muslimanke i dalje daju doprinos u raznim oblastima – sportu, politici i medijima, podsjeća Al Jazeera Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije