Nakon presude: Muslimanka koja se odbila rukovati dobila prijeteće poruke

AA
Nakon presude: Muslimanka koja se odbila rukovati dobila prijeteće poruke
Foto: 123rf / Ilustracija
Nakon što je sud u Švedskoj presudio u korist muslimanke kojoj je prekinut razgovor za posao nakon što je iz vjerskih razloga odbila rukovati sa službenikom muškarcem, Farah Alhajeh primila je stotine prijetnji i vulgarnih poruka seksualnog sadržaja.

Muslimanka Farah Alhajeh aplicirala je za posao u prevodilačkoj kompaniji u gradu Uppsala, no njen razgovor za posao prekinut je nakon što se odbila rukovati sa službenikom muškarcem u toj kompaniji.

Ured ombudsmana je potom ovaj slučaj prenio na švedski poslovni sud, koji je presudio u korist Farah Alhajedh. U odluci suda navodi se kako je Alhajeh diskriminirana, te da joj zbog toga treba biti isplaćena novčana odšteta u vrijednosti od 40.000 kruna (oko 3.900 eura).

Nakon što se ova vijest proširila Alhajeh je za švedski javni servis SVT potvrdila da je na društvenim mrežama primila stotine rasističkih prijetnji i psovki.

"Nakon što je objavljena ova vijest počele su dolaziti prijeteće poruke i komentari. Primila sam također i poruke podrške", izjavila je Alhajeh.

Prema njenim riječima, neki su pisali da bi se trebala vratiti na Bliski istok odakle je i došla.

"Ja sam rođena u Švedskoj i ovdje sam odrasla. Trenutno ne mislim prijavljivati policiji ove prijeteće poruke", dodala je Alhajeh.

U odluci suda, između ostalog, navedeno je kako je Alhajeh imala pravo da odbije rukovati se sa suprotnim spolom, što se navodi u 9. tački Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Alhajeh je ranije u izjavi za švedski javni servis SVT izjavila kako je sretna zbog odluke suda.

"Tokom razgovora za posao bio je prisutan jedan muškarac. Kazala sam da sam muslimanka i da se iz vjerskih razloga ne mogu rukovati. Umjesto toga, pozdravila sam ga klimanjem glave. U tom trenutku mi je rečeno da je razgovor završen te da nisam dobila posao", istakla je Alhajeh.

Dodaje kako je istog momenta napustila prostoriju, ušla u lift i počela plakati.

"Nikada se ranije nisam suočila s ovakvom situacijom. Novčana odšteta uopće nije bitna. Bitno je to da sam postupila u skladu sa svojim pravima", poručila je Alhajeh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije