Muslimanka iz Švedske pobijedila na sudu nakon što se odbila rukovati s muškarcem

Radiosarajevo.ba
Muslimanka iz Švedske pobijedila na sudu nakon što se odbila rukovati s muškarcem
Foto: 123rf / Ilustracija
Šveđanka muslimanske vjeroispovijesti pobijedila je na sudu nakon što je tužila kompaniji u kojoj je muškarac koji ju je intervjuirao pružio ruku kako bi se rukovali, što se protivi njenoj vjeri, piše BBC.

Dvadesetčetverogodišnja Farah Alhajeh prijavila se za posao prevoditeljice, no iz vjerskih razloga, odbila je rukovati se s provoditeljem intervjua suprotnog spola. Umjesto rukovanja, Farah je stavila ruku preko srca kao vlastiti znak pozdrava.

Švedski sud presudio je da je kompanija u navedenom slučaju diskriminirala Farah i naredio da joj se plati 3.420 funti (oko 3.820 eura) kao kompenzacija. Naime, neki muslimani odbijaju fizički kontakt sa suprotnim spolom, osim s članovima svoje najuže porodice. No rukovanje je vrlo poznata i ustaljena tradicija u europskim zemljama kako pri svakodnevnom susretu, tako i na razgovoru za posao. 

Kompanija iz njenog rodnog grada Uppsale u kojoj je mlada Šveđanka bila na razgovoru za posao, branila se kako od svojih zaposlenika traži da sve muškarce i žene tretiraju jednako i kako njihov zaposlenik ne smije odbiti rukovati se s kandidatom samo zato što je žena.

Odluka sudaca nije bila jednoglasna - tri suca potvrdila su Alhajehinu tvrdnju da je traženje od nje da se rukuje diskriminacija, dok su dva bila na strani kompanije. Nakon presude, Farah Alhajeh je za BBC izjavila kako je vjerovala da je važno ''ne predati se'' ako ste sigurni da ste u pravu, čak i ako ste član manjinske grupe. 

"Ja vjerujem u Boga, to je u Švedskoj jako rijetko. I moje je pravo da vjerujem i da budem prihvaćena kao vjernica, dok god ne štetim nikome'', izjavila je Alhajeh.

"U mojoj zemlji nije dopušteno žene i muškarce tretirati drugačije. Ja to poštujem. Zato nemam nikakvog fizičkog kontakta ni s muškarcima, ni sa ženama. Ja živim po pravilima svoje vjere i istodobno zemlje u kojoj živim", dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije