Patka posvađala kanadske političare

Radiosarajevo.ba
Patka posvađala kanadske političare
Gigantska gumena patka, koja će narednih mjeseci "boraviti" u Kanadi, izazvala je burne polemike među kanadskim političarima, koji ovu ideju i ne smatraju baš spektakularnom.

Naime, riječ je o patki visokoj 15 metara, a koja je djelo holandskog umjetnika Florentijna Hofmana.

Patka putuje svijetom i bila je od Brazila do Tajvana. Ovog ljeta patka će krasiti Toronto, a sve povodom festivala koji slavi 150. rođendan Kanade. Ipak, i prije festivala, patka je izazvala brojne polemike.

Naime, igračka koja je teška nekoliko tona imaće svoju kanadsku premijeru na Redpath Waterfront Festivalu i bit će promovirana širom provincije. Međutim, ono što političarima ne odgovara jeste sama cijena koju treba izdvojiti za festival, a to je 121.000 kanadskih dolara ili blizu 90.000 dolara.

Iako je to cijena ukupnog festivala, mnogi se s pravom pitaju koliko zaista košta ta patka. Zapravo, političare iz provincijalne vlasti zanima koliki dio državnog novca će otići na patku.

Najglasniji su političari iz redova Progresivne partije koji su osudili dovođenje ove patke, nazvavši ga nepotrebnim bacanjem novca poreskih obveznika.

Članovi ove partije su uvjereni da vlasti Ontarija ne treba da finansiraju dovođenje ove patke, prenose Nezavisne.

Michael Rempel iz Konzervativne partije također je zahtijevala da se da na uvid da li će na "unajmljivanje" patke ići i novac iz federalnog budžeta.

Ipak, nemaju svi tako loše mišljenje o ovoj gigantskoj patki. Naime, Eleanor Mcmahon, ministarka za turizam, kulturu i sport, rekla je da je patka izuzetno zabavna. Inače, Hofman je patku dizajnirao još 2007. godine i još tada je proglašena najvećom patkom na svijetu.

"Mi svi živimo na jednoj planeti, svi smo jedna velika porodica i sve vode svijeta su naše. Ona uveseljava ljude širom svijeta i samim time opravdava svoje postojanje", kaže Hofman.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije