Kinezi zaronili u najdublju jamu na planeti

Anadolija
Kinezi zaronili u najdublju jamu na planeti
YouTube / Prtscr
U okviru naučne misije kineska podmornica Jiaolog zaronila je na dubinu od 6.699 metara na dno Pacifičkog okeana i to na mjestu Mariana koje je poznato kao najdublja jama na planeti.

Poznata i kao "Zmaj", podmornica sa naučnicima do udaljene Mariane u Pacifiku doplovila je na brodu, a od 23. maja je uspješno izvela ukupno četiri zaranjanja na dno okeana.

Prvo zaranjanje bilo je na dubinu od 4.811 metara, a naredna su bila na veću dubinu i jutros je podmornica stigla blizu rekordnih 7.000 metara koje je ista podmornica ostvarila 2012. godine.

Tokom devetosatne misije kineski naučnici su fotografirali i sakupljali uzorke života u tamnim dubinama okeana. Testirane su i neke nove tehnologije u podmorničkoj opremi.

Uporedo sa naučnim doprinosom u istraživanju ekosistema, geodetskih i drugih parametara u morskim dubinama, misije kineskih podmornica imaju i širi značaj za kinesku javnost u čijoj mitologiji se često provlači ideja odlaska na morsko dno ili u svemir na leđima zmaja.

Kinezi su doslovno te snove o odlasku u tamne dubine i visine ostvarili ulaganjem u tehnološka dostignuća i izradu svemirskih letjelica i podmornica koje najčešće i nose naziv zmaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije