Kakapo / "Party papagaj" na rubu izumiranja, prijetnja im ozbiljna infekcija

16. 06. 2019. u 12:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Novozelandska autohtona vrsta papagaja kakapo je na rubu izumiranja zbog opasne gljivične infekcije.

Petina ovih ptica je ugrožena zbog aspergiloze, infekcije koja napada disajne organe, a već je sedam jedinki uginulo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Posljednja ptičica koju je infekcija zahvatila, imala je tek nešto više od tri mjeseca kad je uginula u zoološkom vrtu u Aucklandu, piše Jutarnji.hr.

Ova vrsta ptice je postala popularna nakon što je pokušala da se pari a glavom Marka Karvardinea, zoologa i fotografa, koji je sa poznatim glumcem i komičarem Stephenom Freiom prije deset godina snimao dokumentarac za BBC na Novom Zelandu.

Kasnije je kakapo proglašen “party papagajem”, a Frei je od tada postao zaštitnik ovih ptica koje inače ne mogu da lete.

Nekada je ova vrsta papagaja živjela širom Novog Zelanda, ali su im ljudi uništili prirodno stanište, a potom ih je i zadesila infekcija i tako se našla na granici izumiranja.

Stotinu stručnjaka ulaže napore da spasi preostalih dvjestotinak papagaja.

Ukupna populacija broji još 72 ženke i 142 mužjaka, čija težina može biti i preko dva kilograma. Stanište im je na udaljenim ostrvima, daleko od predatora.

Čim se primijeti da je ptica bolesna, premješta se na veće ostrvo gdje se radi dijagnostika, CT, a potom i intenzivna terapija koja može potrajati i mjesecima.

Iz zoološkog vrta u Aucklandu su rekli da je posljednja ženka uginula zbog ozbiljne infekcije pluća, jer nisu mogli da je pošalju na operaciju koja bi joj omogućila normalno disanje.

Ministarka za zaštitu životne sredine izjavila je za novozelandski portal “Stuff”: “Svaki put kada jedan kakapo ugine, to je tužan dan za nas”.

U maju ove godine veterinari na Novom Zelandu izveli su prvu operaciju mozga na nekoj ptici ikada, a sve u naporima za opstanak vrste. Teška i zahtjevna operacija na 56 dana staroj ptičici bila je uspješna i nekoliko sedmica kasnije veterinari su objavili da je papagaj u odličnom stanju i da ga čeka povratak u prirodu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA