Ovogodišnji osvajač Nobelove nagradu za fiziku šokirao izjavom

Radiosarajevo.ba
Ovogodišnji osvajač Nobelove nagradu za fiziku šokirao izjavom
Foto: Facebook / Ilustracija

Michel Mayor dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za 2019. godinu za otkriće prvog egzoplaneta koji se vrti oko zvijezde slične našem Suncu.

Ali kao astrofizičar koji traga za naseljivim svjetovima izvan Sunčeva sistema ima vrlo zanimljiv stav o kolonizaciji udaljenih svjetova.

Michel Mayor - undefined

Foto: Nobel Assembly: Michel Mayor

“Ako pričamo o egzoplanetima, stvari bi trebalo razjasniti - nikad tamo nećemo migrirati”, rekao je Mayor za AFP pobivši tako sve ideje o odlasku na drugi planet pogodan za život, ako jednog dana život na Zemlji ne bude više moguć.

“Svi egzoplaneti toliko su udaljeni od Zemlje da je jednostavno nezamislivo putovanje do njih.
Čak i u najoptimističnijem slučaju planeta pogodnog za život koji je udaljen svega nekoliko svjetlosnih godina, što nije puno, to nije u našem susjedstvu i vrijeme potrebno da se dođe do tamo je značajno”, pojasnio je Mayor.

Mayor je zajedno s kolegom Didierom Quelozom dobio Nobela za otkriće prvog egzoplaneta još 1995. godine, a otad je pronađeno preko 4.000 drugih egzoplaneta u našoj galaksiji, ali nijedan od njih nije dovoljno blizu da bi putovanje do njega bilo zamislivo.

Mayor nije jedini koji razmišlja na ovakav način. S njim se slaže i Stephen Kane, profesor planetarne astrofizike sa Univerziteta Kalifornija.

“Tužna je stvarnost ta da se u trenutačnoj ljudskoj historiji sve zvijezde nalaze na, za nas, beskonačnoj udaljenosti. Mi se itekako mučimo kao vrsta da dođemo i do Mjeseca”, kaže Kane.

Dodaje da bi čovjek mogao doći do Marsa u narednih 50 godina, a kaže i da bi bio vrlo iznenađen kad bi čovječanstvo stiglo do Jupiterove orbite u nekoliko stoljeća. Nama najbliža zvijezda gledano iz te perspektive, od Zemlje je udaljena 70.000 puta više nego što je od nas udaljen Jupiter. Drugim riječima, posve nam je izvan dosega, barem kroz neko dogledno vrijeme.

Mayor poručuje da se čovjek treba okrenuti Zemlji i brinuti za naš planet, koji je još uvijek vrlo pogodan za život.

S druge strane, Andrew Farkoi, šef odjela astronomije sa Univerziteta Foothill u Kaliforniji smatra da ne treba reći nikad. Tko zna kakve će se sve tehnologije razviti kroz narednih milijun godina evolucije, zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije