Švedska / Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za istraživanje litijum-jonskih baterija

09. 10. 2019. u 12:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Nobelova nagrada za hemiju za 2019. godinu dodijeljena je Johnu B. Goodenoughu, M. Stanleyju Whittinghamu i Akiri Yoshinu zbog njihovog istraživanja o razvoju i poboljšanju tehnologije litij-jonskih baterija, javlja CNN.

"Litij-jonske baterije revolucionirale su naš život i svugdje se koriste; prisutne su u mobilnim telefonima, prijenosnim računalima i električnim vozilima“, napisao je Odbor za Nobelovu nagradu na Twitteru.

"Ovogodišnji dobitnici nagrade za kemiju svojim su radom postavili temelj bežičnog društva koje ne ovisi o fosilnim gorivima", dodaje Odbor.

Kemičar Stanley Whittingham razvio je početkom 1970-ih prvu funkcionalnu litijsku bateriju, odnosno akumulator, a Goodenough je nakon toga udvostručio njen potencijal.

Akira Yoshino dodatno je usavršio bateriju tako što je iz nje eliminirao čisti litij i konstruirao je na bazi litijevih iona, čineći je tako sigurnijom i funkcionalnijom za praktične primjene.Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA