Ovo je jedini datum na koji žene mogu zaprositi muškarce

Radiosarajevo.ba
Ovo je jedini datum na koji žene mogu zaprositi muškarce
Pixabay / Ilustracija
Iako su razgovori o ravnopravnosti polova odavno prevaziđeni, budući da je jasno da su žene i muškarci ravnopravni, ipak postoje neke situacije kada su rodne uloge i dalje strogo podijeljene.

Jedna od takvih situacija je prosidba, te su vrlo rijetke situacije kad čujemo da su žene zaposlile svoje partnere, dok se od muškaraca i dalje očekuje da oni budu ti koji će predložiti brak, prenosi Zadovoljna.

Prije nekoliko godina stručnjaci su proveli opsežno istraživanje na jednom liberalnom američkom sveučilištu vezano upravo uz ovu temu, a rezultati su pokazali da se muškarcima uopće ne sviđa ideja da ih prosi žena, dok nijedna ispitanica nije dala potvrdan odgovor na pitanje da li bi zaprosila partnera.

Ipak, ukoliko to i požele, prema višestoljetnoj tradiciji brojnih europskih zemalja, žene svoje partnere mogu zaprositi na dan 29. februara, dakle svake četiri godine.

Postoji mnogo legendi o porijeklu ovog običaja, a prema jednoj od njih sv. Brigita zamolila je sv. Patrika da ženama dopusti prosidbu, jer pripadnice ljepšeg pola predugo čekaju na takvu odluku muškaraca.

Prema drugoj legendi, običaj potječe iz Škotske. Kraljica Margareta navodno je donijela zakon koji ženama omogućuje da svake četiri godine zaprose muškarca, ali dokaz o postojanju tog zakona nikada nije nađen u povijesnim izvorima.

U medijima su posljednjih 20-tak godina zabilježene priče žena koje su svojim partnerima predložile brak na taj datum, ali izvan tog kratkog i uvjetovanog vremenskog okvira takvi slučajevi i dalje su rijetkost.

Vremena se mijenjaju, ali izgleda da određeni ustaljeni običaji neće tako skoro napustiti naše društvo, iako im je krajnje vrijeme za odlazak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije