Reportaže / Ovo je jedina država na svijetu u kojoj se djeca ne rađaju

21. 09. 2019. u 21:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 129

Vatikan je najmanja država na svijetu, smještena u Rimu, prijestolnici Italije. Zauzima svega 44 hektara, a naseljava je, prema podacima iz 2019. godine, svega 799 ljudi, piše Kurir.

Godišnje kroz Vatikan prođe oko 5 miliona turista, a cijela državica je pod zaštitom UNESCO-a i to je još jedna od stvari koje je čine posebnom.

Upoznajte i ostale neobične činjenice o Vatikanu:

95 posto populacije čine muškarci

Populaciju Vatikana pretežno čine velikodostojnici katoličke crkve i vojska, švicarska garda koja ga stalno čuva. Svega 5 posto stanovnika čine supruge i djeca vojnika.

Državljanstvo Vatikana ne može da bude trajno

Dobija se od države Vatikan i ako imate pasoš ove države, ne možete imati nijedan drugi. Izuzetak je papa Franjo, koji je zadržao argentinsko državljanstvo i papa Benedikt XVI, koji je čuvao svoje njemačko državljanstvo.

Pasoš države Vatikan jednak je diplomatskom, a dobija se veoma rijetko. Kada se služba u Svetoj stolici završi, vatikansko državljanstvo se ukida i automatski se dobija italijansko. Ako nemate državljanstvo ove enklave, zabranjeno je da živite u njoj makar i jedan dan. Rijetka djeca koja imaju privilegiju da odrastaju u Vatikanu također gube svoje državljanstvo kada napune 18 godina ili ranije ako njegovi roditelji izgube pravo na njega.

 Čitava država je pod zaštitom UNESCO-a

Vatikan je jedina država koja je u potpunosti pod zaštitom UNESCO-a. Svaka zgrada u ovoj zemlji smatra se građevinom od značaja.

Fotografisanje i normalan govor zabranjeni su u Sikstinskoj kapeli

Sikstinska kapela jedan je od glavnih razloga posjete Vatikanu velikog broja turista. Čak i oni koji su vidjeli pola svijeta ostaju fascinirani njenom veličinom i beskrajnim izgledom. Ali, u ovoj zgradi dozvoljeno je samo gledanje i šaputanje. Fotografisanje i glasni govor se kažnjavaju, a za red u Sikstinskoj kapeli zaduženi su radnici posebno plaćeni za to. Ponekad ćete i u potpunoj tišini čuti da radnici govore "Tišina!", preventive radi.

Na Veliki petak možete da vidite papu kako leži nasred crkve

U pitanju je ceremonija koja se naziva "Kristove muke", koja počinje tako što papa, odjeven u crveno, legne ispred oltara licem nadole, dok sveštenici kleče iza njega. U ovom trenutku svi se mole u potpunoj tišini, a zatim se molitva izgovara naglas.

Da bi žena živjela u Vatikanu, mora da se uda za švicarskog gardistu

Postoji nekoliko žena koje mogu da rade u Vatikanu (radio stanica i novine), ali biti državljanka Vatikana gotovo je nemoguće. Jedini način je da se žena uda za pripadnika švicarske garde, jedinu vojsku koja čuva Vatikan. Ali, ni to nije tako jednostavno - gardista može da se oženi samo ako dobije posebnu dozvolu i isključivo ako je već dobio čin desetara. I buduća mlada mora da dobije dozvolu Vatikana za brak. Zanimljivo je i da švicarska garda zapošljava samo neoženjene muškarce.

Jedina država sa nultom stopom nataliteta

Ovo se lako može objasniti činjenicom da u Vatikanu ne postoji porodilište. Bebe ove enklave na svet dolaze u rimskim bolnicama.

Vatikan ima svoju ambasadu u Italiji

Ovo je takođe jedinstveno kod Vatikana - ima svoju ambasadu u državi u kojoj se i sam nalazi. Iako je zapravo država u državi, Vatikan ne dozvoljava da ga predstavljaju "strani" ljudi. Zato Italija i Vatikan imaju mnoštvo ugovora i sporazuma.

Ima pumpu sa najjeftinijim gorivom u Italiji

Cijene goriva na vatikanskoj pumpi su san svih Italijana, ali mogu da joj pristupe samo posebno označena vozila.

Najpopularnija pošta na svijetu

Vatikanska pošta smatra se jednom od najboljih na svijetu. U njoj nema gužve, nema kašnjenja, pa neki Italijani preferiraju da svoja pisma šalju preko nje. Najveći broj pisama na cijelom svijetu poslato je baš iz ove pošte - godišnje se pošalje 2,5 miliona pisama, 7 miliona razglednica i 20.000 paketa.

Vatikanske prodavnice ne znaju šta je porez

Zbog toga što nema poreza, kupovina u vatikanskim prodavnicama je oko 25 posto jeftinija, a ovo pravilo odnosi se na prehrambenu robu, ali i skupoceni alkohol, brendiranu odjeću i obuću. Nažalost, obični ljudi ne mogu ni da dođu do ovih radnji, one su na raspolaganju samo i isključivo stanovnicima Vatikana.

Najkraća železnica na svijetu

Vatikanska pruga duga je svega 914 metara, od kojih samo 304 prolazi kroz teritoriju Vatikana. Ranije ju je koristio samo papa za svoja putovanja u Rim, ali nedavno je na raspolaganju i turistima.

Biblioteka sa skoro 2 miliona knjiga

Vatikansku biblioteku osnovao je papa Sikstus IV još u 15. vijeku, a ona se i danas puni novim naslovima. Danas sadrži oko 1,6 miliona štampanih knjiga, 150.000 rukopisa, 8.300 inkunabula (prve štampane knjige), više od 100.000 gravura i mapi, i 300.000 novčića i medalja. Svake godine biblioteka postaje bogatija za 6 hiljada novih naslova.

Bazilika svetog Petra u Vatikanu jedna je od najvećih katoličkih crkava na svijetu

Izgradnja Bazilike svetog Petra počela je još sredinom 16. vijeka i gradila se punih 120 godina. Dugačka je skoro 220 metara, široka više od 150, a visoka čak 133 metra. Glavna prostorija može da primi oko 15.000 ljudi, a sa okolnim sobama i do 80 hiljada. Danas je druga najveća katolička crkva na svijetu - sa prvog mjesta ju je pomerila Bazilika Gospe od mira na Obali Slonovače, izgrađena 1989. godine.

KOMENTARI (2)