'Ovo je čudno': Stručnjaci šokirani situacijom s fantomskim jezerom u Dolini smrti

0
Radiosarajevo.ba
'Ovo je čudno': Stručnjaci šokirani situacijom s fantomskim jezerom u Dolini smrti
Foto: X.com / Fantomsko jezero u Dolini smrti je i dalje tu

Privremeno jezero u bazenu Badwater u Nacionalnom parku Dolina smrti (Death Valley) postoji više od šest mjeseci, što je daleko duže nego što je trajalo prije. A stručnjaci kažu da bi se moglo zadržati još neko vrijeme...

Misteriozno jezero u pustinji smješteno u nacionalnom parku Death Valley u Kaliforniji izaziva pometnju među čuvarima parka, budući da je zadržalo svoje prisustvo već više od pola godine - vjerojatno najduže u živoj memoriji. Nedavna kišna obilježja također znače da bi zbunjujući bazen vode, koji se obično osuši unutar nekoliko sedmica nakon što se pojavi, mogao ostati netaknut još nekoliko mjeseci.

Privremeno jezero nalazi se u središtu Badwater Basina - velikog, ravnog sliva koji se nalazi unutar istočne granice nacionalnog parka Death Valley. Sliv je oko 282 metra ispod nivoa mora - najniža tačka u Sjevernoj Americi - i obično je suha, prašnjava pustinja. Veći dio vremena prekriven je kristaliziranom solju, kao i povremenim lokvama toksične vode koja procuri iz podzemnog izvora. Ali nakon obilnih kiša, voda iz ostatka parka teče u sliv i stvara plitko slatkovodno jezero.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

To jezero "preživi" samo nekoliko sedmica jer vrućina Death Valleyja uzrokuje da voda brže ispari nego što se svježa voda može nakupiti. Većinu godina jezera skoro pa i nema zbog nedostatka oborina: Prosječno, u park godišnje padne oko 5,1 centimetar kiše; no 20. augusta 2023., ostaci uragana Hilary oslobodili su oko 5,6 centimetara kiše u Death Valley, stvarajući veliko jezero u slivu koje je bilo dugo do 11,3 kilometara, široko do 6,4 kilometara i duboko do 0,6 metara - najveće u gotovo 20 godina, prema NASA-inom Earth Observatoryju.

Tokom zime, jezero se smanjilo na više od polovice ovog veličine i bilo je tek nekoliko centimetara duboko - ali nije potpuno nestalo.

"Većina nas mislila je da će jezero nestati do oktobra", rekla je čuvarica nacionalnog parka Death Valley Abby Wines u izjavi Nacionalne službe parkova (NPS). "Bili smo šokirani kad smo vidjeli da je još uvijek ovdje nakon gotovo šest mjeseci."

Između 4. i 7. februara, atmosferska rijeka - koridori atmosferske vodene pare koji se mogu protezati na hiljade kilometara - donijela je još 3,8 centimetara kiše preko Death Valleyja, što je ponovo napunilo jezero do skoro izvorne veličine, produživši njegov životni vijek u bliskoj budućnosti. Ukupno je u posljednjih šest mjeseci u Death Valley palo 12,4 centimetara kiše. 

Jezero je trenutno dovoljno duboko da posjetitelji parka mogu kajakariti po njegovoj površini, prema FOX Weatheru. Ne očekuje se da će jezero dugo ostati tako duboko, ali Wines vjeruje da bi moglo biti tamo do kraja aprila. Nedavna atmosferska rijeka također je donijela rijedak snježni prekrivač na najvišim vrhovima u Death Valleyju, što je još jedan izuzetno rijedak fenomen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije