Ove četiri osobine su najposebnije na svijetu prema psihologu: Jeste li među 1 posto ljudi?

0
Radiosarajevo.ba
Ove četiri osobine su najposebnije na svijetu prema psihologu: Jeste li među 1 posto ljudi?
Pixabay / Ilustracija

Carl Gustav Jung, čuveni švicarski psihijatar i psihoanalitičar, identificirao je jedan tip ličnosti kao najrjeđi i najposebniji na svijetu. Riječ je o INFJ tipu ličnosti, koji je nazvao "diplomatom" i koji predstavlja samo jedan posto populacije.

INFJ tip ličnosti definisan je skraćenicom koja označava četiri glavne karakteristike: introvertiranost, intuitivnost, osjećajnost i empatiju. Jung je ovaj tip ličnosti otkrio pomoću Myers-Briggs testa, koji se koristi za određivanje različitih tipova ličnosti.

INFJ tip ličnosti je rijedak i poseban zbog svoje kombinacije introvertiranosti, intuicije, osjećajnosti i empatije. Ove osobe su fokusirane, intuitivne, empatijske i kreativne, te često nadahnjuju druge svojim primjerom. Njihova sposobnost da zamisle bolji svijet i rade na ostvarivanju svojih ciljeva čini ih istinski jedinstvenima.

Bivši državljani BiH u problemu: Zvizdić traži bilateralni sporazum s Njemačkom

Bivši državljani BiH u problemu: Zvizdić traži bilateralni sporazum s Njemačkom

Fokus na važno: INFJ osobe uvijek se usredotočuju na ono što je važno i ne gube vrijeme i energiju na nebitne stvari. Posvećeni su ostvarivanju svojih ciljeva i svjesni da nema prečice do sreće i uspjeha. Iako znaju kako se opustiti, nikad nisu lijeni i ne odlažu obaveze.

Intuicija i unutrašnji glas: Ove osobe često vjeruju svojoj intuiciji kada nešto pođe po zlu. Slušanje unutrašnjeg glasa često im pomaže da donesu ispravne odluke.

Mali krug prijatelja: INFJ osobe ne trebaju mnogo prijatelja i poznanika da bi bile sretne. Zadovoljni su s nekoliko bliskih prijatelja koji su im odani za cijeli život. Empatija im omogućuje da osjećaju bol i negativne emocije drugih ljudi, zbog čega često provode slobodno vrijeme sami ili s nekoliko odabranih prijatelja.

Psihologinja otkrila tri načina da saznate da li neko misli na vas: Posljednji će vas oduševiti

Psihologinja otkrila tri načina da saznate da li neko misli na vas: Posljednji će vas oduševiti

Empatija i osjetljivost: Njihova pojačana osjećanja i intuicija omogućuju im da razumiju šta se događa u mislima ljudi oko njih. Uvijek znaju kada netko pokušava lagati ili je iskren.

Kreativnost i umjetnost: INFJ osobe imaju sposobnost zamisliti svijet drugačiji od ovog u kojem živimo. Često su pisci ili umjetnici jer se ne boje razmišljati izvan okvira i realizirati svoje ideje.

Vodstvo i inspiracija: Iako ne žele biti vođe, kada preuzmu tu odgovornost, uvijek idu naprijed i svojim primjerom inspirišu druge. Vjeruju da misao stavljena na papir postaje više od same misli, pa često koriste pisanje kao način izražavanja svojih osjećaja.

Suočavanje s problemima: Problemi ih ne zaustavljaju. Umjesto da paničare ili odustaju, INFJ osobe skupljaju volju i traže izlaz iz svake situacije, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije