Ove četiri osobine su najposebnije na svijetu prema psihologu: Jeste li među 1 posto ljudi?

0
Radiosarajevo.ba
Ove četiri osobine su najposebnije na svijetu prema psihologu: Jeste li među 1 posto ljudi?
Pixabay / Ilustracija

Carl Gustav Jung, čuveni švicarski psihijatar i psihoanalitičar, identificirao je jedan tip ličnosti kao najrjeđi i najposebniji na svijetu. Riječ je o INFJ tipu ličnosti, koji je nazvao "diplomatom" i koji predstavlja samo jedan posto populacije.

INFJ tip ličnosti definisan je skraćenicom koja označava četiri glavne karakteristike: introvertiranost, intuitivnost, osjećajnost i empatiju. Jung je ovaj tip ličnosti otkrio pomoću Myers-Briggs testa, koji se koristi za određivanje različitih tipova ličnosti.

INFJ tip ličnosti je rijedak i poseban zbog svoje kombinacije introvertiranosti, intuicije, osjećajnosti i empatije. Ove osobe su fokusirane, intuitivne, empatijske i kreativne, te često nadahnjuju druge svojim primjerom. Njihova sposobnost da zamisle bolji svijet i rade na ostvarivanju svojih ciljeva čini ih istinski jedinstvenima.

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

Fokus na važno: INFJ osobe uvijek se usredotočuju na ono što je važno i ne gube vrijeme i energiju na nebitne stvari. Posvećeni su ostvarivanju svojih ciljeva i svjesni da nema prečice do sreće i uspjeha. Iako znaju kako se opustiti, nikad nisu lijeni i ne odlažu obaveze.

Intuicija i unutrašnji glas: Ove osobe često vjeruju svojoj intuiciji kada nešto pođe po zlu. Slušanje unutrašnjeg glasa često im pomaže da donesu ispravne odluke.

Mali krug prijatelja: INFJ osobe ne trebaju mnogo prijatelja i poznanika da bi bile sretne. Zadovoljni su s nekoliko bliskih prijatelja koji su im odani za cijeli život. Empatija im omogućuje da osjećaju bol i negativne emocije drugih ljudi, zbog čega često provode slobodno vrijeme sami ili s nekoliko odabranih prijatelja.

Psihologinja otkrila tri načina da saznate da li neko misli na vas: Posljednji će vas oduševiti

Psihologinja otkrila tri načina da saznate da li neko misli na vas: Posljednji će vas oduševiti

Empatija i osjetljivost: Njihova pojačana osjećanja i intuicija omogućuju im da razumiju šta se događa u mislima ljudi oko njih. Uvijek znaju kada netko pokušava lagati ili je iskren.

Kreativnost i umjetnost: INFJ osobe imaju sposobnost zamisliti svijet drugačiji od ovog u kojem živimo. Često su pisci ili umjetnici jer se ne boje razmišljati izvan okvira i realizirati svoje ideje.

Vodstvo i inspiracija: Iako ne žele biti vođe, kada preuzmu tu odgovornost, uvijek idu naprijed i svojim primjerom inspirišu druge. Vjeruju da misao stavljena na papir postaje više od same misli, pa često koriste pisanje kao način izražavanja svojih osjećaja.

Suočavanje s problemima: Problemi ih ne zaustavljaju. Umjesto da paničare ili odustaju, INFJ osobe skupljaju volju i traže izlaz iz svake situacije, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije