Ova slika visila je na zidovima mnogih domova u Jugoslaviji: Iza nje se krije jeziva priča

0
Radiosarajevo.ba
Ova slika visila je na zidovima mnogih domova u Jugoslaviji: Iza nje se krije jeziva priča
Foto: Printscreen / Slika uplakanog dječaka

Slika uplakanog dječaka, koja je krasila zidove mnogih domova u bivšoj Jugoslaviji, nosi sa sobom zagonetnu i pomalo zastrašujuću priču.

Jedna takva priča dolazi iz južnog Yorkshirea, gdje je porodica Rona i Mary Hall jedne noći ostala bez svog doma zbog požara. Sve je uništeno osim jedne stvari - slike uplakanog dječaka.

Priča je postala poznata kada je britanski časopis The Sun 4. septembra 1985. objavio ekskluzivni intervju s vatrogascem koji je potvrdio kako je gasio mnoge požare u kojima je jedina netaknuta stvar bila upravo ta slika. Nakon objave članka, redakcija je primila mnoštvo pisama čitatelja koji su opisivali slična iskustva. U svim pričama, jedini predmet koji je ostajao čitav bio je upravo slika uplakanog dječaka.

Neredi u Velikoj Britaniji, povrijeđeni policajci: 'Ovo je neoprostivo nasilje i nered'

Neredi u Velikoj Britaniji, povrijeđeni policajci: 'Ovo je neoprostivo nasilje i nered'

Zbog tih neobičnih događaja, među praznovjernima se proširilo uvjerenje da je slika ukleta. Vatrogasci su, vjerujući da slika privlači nesreću, počeli uklanjati ovo djelo iz svojih domova. Originalnu sliku, po kojoj su nastale brojne verzije i reprodukcije uplakanog dječaka, ali i djevojčice, naslikao je italijanski umjetnik Giovanni Bragolin. Nakon pedesetih godina prošlog stoljeća, reprodukcija slike masovno se distribuirala širom svijeta.

Prema nekim izvorima, prvi naslikani dječak bio je izvjesni Don Bonito koji je slučajno izazvao požar u kojem su stradali njegovi roditelji. Priča se da ga je Giovanni usvojio, ali ga je i zlostavljao.

Slika uplakanog dječaka

Misterija otpornosti slike na plamen razriješena je testiranjem, koje je pokazalo da je platno premazano zaštitnim slojem laka otpornim na vatru. To objašnjava zašto su slike preživjele mnoge požare, ostajući netaknute dok je sve ostalo bilo uništeno.

Ova priča o uplakanom dječaku i dalje intrigira i izaziva različite reakcije, od nevjerice do straha, ali sada je jasno da nije riječ o nikakvoj nadnaravnoj pojavi, već o posebnom tehničkom postupku zaštite slike, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije