Pronađena slika stara 300 godina, ukradena je nakon Drugog svjetskog rata, evo ko je čuvao

0
Radiosarajevo.ba
Pronađena slika stara 300 godina, ukradena je nakon Drugog svjetskog rata, evo ko je čuvao
Foto: X.com / Pronađena slika

Nakon 78 godina umjetničko djelo Pejzaž italijanskog karaktera vraćeno je Njemačkoj, a informaciju je objavio Federalni istražni biro (FBI).

Ukradeno je iz zbirke Bavarskih državnih slika u Minhenu, a nedavno je uručeno predstavniku muzeja "Alte Pinakothek" u njemačkom konzulatu u Čikagu.

Pejzaž italijanskog karaktera je naslikao Johan Franc Nepomuk Lauterer, početkom 18. vijeka, što znači da je sada stara više od 300 godina.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Vrijednost ovog umjetničkog djela, ukradenog 1945, nije javno otkrivena.

Znate li priču o fotografiji koja je promijenila svijet?

Znate li priču o fotografiji koja je promijenila svijet?

Italijanska organizacija Art Recovery International pomogla je u istrazi pošto je dobila informaciju neimenovanog stanovnika Čikaga da "njegov ujak posjeduje sliku".

Ujak je u međuvremenu preminuo, a došao je u posjed slike nakon što je služio u Drugom svjetskom ratu.

Osnivač italijanske organizacije, Christopher Marinello, otkriva da je tražena "naknada za pronalaženje umjetničkog djela".

"Ne dajemo novac osobama koje posjeduju ukradena djela, kako bi ih podstakli da urade pravu stvar", rekao je.

Art Recovery International je obavijestio FBI, a Marinello tvrdi da je neko prethodno pokušao da proda Lautererovu sliku u Čikagu.

"Kada je toj osobi rečeno da je ukradena, odmah se povukla", dodao je. Pošto je slika vraćena, utvrđeno je da predstavlja original. Biće izložena sa još jednim djelom, istog autora, a sa sličnim motivima.

Ovo nije prva ukradena slika pronađena kod američkih vojnika koji su služili u Drugom svjetskom ratu. Prije osam godina, FBI je locirao tri slike otete iz njemačkog muzeja u Desauu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije