Otkrivena nova vrsta ribe: Ima zube koji podsjećaju na ljudske i 'Oko Saurona' na tijelu

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivena nova vrsta ribe: Ima zube koji podsjećaju na ljudske i 'Oko Saurona' na tijelu
Foto: Prtscr / Youtube / Pacu ribe imaju zube koje liče na ljudske

Nova vrsta ribe nalik pirani otkrivena je u rijeci Amazoni nakon što se gotovo 200 godina tajno maskirala u drugu, gotovo identičnu vrstu. Naučnici su novootkrivenu ribu nazvali po mračnom gospodaru Sauronu iz J.R.R. Tolkienov fantastični ep "Gospodar prstenova".

Međutim, riba nije ni blizu tako strašna kao što njen zlokobni nadimak implicira.

Novootkrivena vrsta, Myloplus sauron, je pacu — bliski rođak pirana koje se često miješaju s legendarnom slatkovodnom ribom. Istraživači su otkrili M. sauron dok su proučavali gotovo identičnu vrstu M. schomburgkii, koja je prvi put otkrivena u Amazoni 1841. godine, ali su je naučnici od tada uglavnom ignorirali.

Novi detalji požara na Širokači: Pronađena tri tijela

Novi detalji požara na Širokači: Pronađena tri tijela

U novoj studiji, objavljenoj 10. juna u magazinu Neotropical Ichthyology, naučnici su izvršili genetsku analizu populacije M. schomburgkii, koja je otkrila da se zapravo sastoji od tri različite vrste: M. schomburgkii, M. sauron i M. aylans . Nakon pomnog ispitivanja ribe, istraživači su također primijetili gotovo neprimjetne fiziološke razlike između triju vrsta, uključujući broj kralježaka leđne peraje, te oblik analnih peraja kod ženki.

M. sauron, koji je opisan uz M.aylans u novoj studiji, dobio je ime po crnoj traci na boku. Ova pruga, koja je također prisutna na M. schomburgkii i M. aylans, ima zapanjujuću sličnost sa "Sauronovim okom" — ogromnim vatrenim okom kojim upravlja titularni zlikovac iz Gospodara prstenova.

"Njegov uzorak dosta podsjeća na Sauronovo oko, posebno s narančastim mrljama na tijelu", rekao je u izjavi koautor studije Rupert Collins, viši kustos u Prirodoslovnom muzeju u Londonu. "Čim je jedan od mojih kolega smislio ime za ovu ribu, znali smo da je savršeno za nju."

Novootkrivena riba ima Sauronovo oko na tijelu
Foto: Newsweek: Novootkrivena riba ima Sauronovo oko na tijelu

Za pacuse i pirane, koje pripadaju obitelji Serrasalmidae, često se vjeruje da su agresivni, krvožedni grabežljivci. Ali, većina obje skupine zapravo su svejedi i preferiraju uglavnom biljnu prehranu. Većina pacusa, na primjer, ima spljoštene zube nalik ljudskim koji im pomažu da razgrade biljnu tvar umjesto da paraju meso.

Čak ni čisto mesožderske vrste pirana nisu tako agresivne kao što većina ljudi zamišlja - zabluda koju je djelomično potaknuo predsjednik Theodore Roosevelt, koji je 1913. napisao da su pirane "najljuće ribe na svijetu" nakon što je vidio demonstraciju riba koje trgaju meso s krave u nekoliko minuta tokom putovanja u Brazil. Međutim, ono što je Roosevelt zapravo vidio bila je grupa pirana koje su namjerno izgladnjivane kako bi ih se dovelo do tzv. pomame hranjenja.

Unatoč sličnostima između tri vrste pacua navedenih u novoj studiji, istraživači nisu sigurni koliko su te tri ribe blisko povezane. Moguće je da su svi mogli potjecati od nedavnog jedinog pretka. No također je moguće da su u dalekom srodstvu i da su svi evoluirali da izgledaju isto jer im je to dalo najbolje šanse za preživljavanje u svom okruženju - fenomen poznat kao konvergentna evolucija. Kao rezultat toga, moguće je da bi M. sauron i M. aylans mogli biti premješteni u različite rodove ako se kasnije otkrije da su bliže povezani s drugim vrstama, napisali su istraživači.

Istraživači su također identificirali potencijalnu četvrtu vrstu pacua u rijeci Tapajós — pritoci koja teče uz rijeku Amazonu — koja je imala velike crne mrlje umjesto pruga na boku. Međutim, genetske razlike između ovih riba i M. schomburgkii bile su "granične", rekao je Collins. Stoga se trenutno označavaju kao sub-populacija M. schomburgkii.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije