Ljepotica na Livanjskom polju: Otkrivena nova vrsta ptice

0
Radiosarajevo.ba
Ljepotica na Livanjskom polju: Otkrivena nova vrsta ptice
Foto: Facebook / Sova močvarnica

Na Livanjskom polju otkrivena je nova vrsta ptica, sova močvarica (Asio flammeus), zahvaljujući preporuci i informacijama Gorana Topića iz Ornitološkog društva NAŠE Ptice.

Sova močvarica (Asio flammeus) je vrsta sova iz porodice Strigidae. Ova vrsta voli otvorena ritska i močvarna staništa. Gnijezdi se i danju provodi vrijeme na tlu, obično u trsci i u gustoj travi. Spada u sove srednje veličine. Hrani se uglavnom glodarima. Ova vrsta je česta na sjeveru Evrope.

Po vanjskom izgledu pomalo podsjeća na malu ušaru, s tim što su joj perjane uške manje i postavljene na gornjem rubu "vela", nekako odmah iznad očiju.

EURO 2024 | Uživo iz Gelsenkirchena s utakmice Europskog prvenstva: Engleska - Slovačka 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Gelsenkirchena s utakmice Europskog prvenstva: Engleska - Slovačka 0:0

Rasprostranjena je u Evropi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Karibima, Havajima i Galapagosu. Zimi se seli iz sjevernih krajeva prema jugu, šireći područje svoje rasprostranjenosti. Poznato je da se sova močvarica naseljava u područjima visoke populacije glodara.

Ova otkrića svjedoče o bogatstvu prirodnog naslijeđa ovog područja, naglašavajući kvalitetu i raznolikost ekosistema. Važno je istaknuti da očuvanje ovog staništa nije važno samo za sove močvarice, već i za sve druge vrste koje tu obitavaju.

"Unatoč prisustvu 278 različitih vrsta ptica, Livanjsko polje još uvijek nije pod zaštitom prirode. Stoga, pozivamo sve odgovorne da ubrzaju proces zaštite ovog područja kako bi osigurali održivu budućnost za sve vrste koje tu žive", napisali su na Facebook stranici Livno&Dinaric Wildlife.

Ovih dana smo na preporuku i dobre pretpostavke kolege Goran Topić iz Ornitološko društvo NAŠE Ptice o mogućim...

Posted by Livno&Dinaric Wildlife on Wednesday, May 29, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije