Osuđeni silovatelj tokom slobodnog vikenda osvojio milione na lutriji

0
Radiosarajevo.ba
Osuđeni silovatelj tokom slobodnog vikenda osvojio milione na lutriji
FOTO: Pixabay / Zatvor / Ilustracija

Iorworth Hoare, osuđeni silovatelj iz Engleske, tokom slobodnog vikenda osvojio je značajan dobitak na lutriji. Ipak, zbog pravnih procedura nije ga mogao dobiti sve do 2008. godine

Osuđeni silovatelj Iorworth Hoare (70) nakon 19 godina dobio je pristup jackpotu od 8 milijuna eura (16 miliona KM), piše Daily Mail. On je dobitak osvojio tijekom slobodnog vikenda 2004. dok je služio kaznu za silovanje.

Ipak, stroge procedure onemogućile su mu pristup dobitku. 2005. pušten je iz zatvora, a do 2008. je primao mjesečnu naknadu od 9800 eura (19.600 KM), prenosi 24sata.hr.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Iste godine pokrenuo je pravni proces za kontrolu nad dobitkom pa je silovatelju isplaćen ostatak iznosa uz kamate za to razdoblje.

Hoareove žrtve prozvale su ga da novac donira u dobrotvorne svrhe. Jedna od njih je bila i kći Shirley Woodman. Njenu majku je Hoare pokušao silovati 1988 u Leedsu. Godinu dana kasnije osuđen je zbog pokušaja silovanja i drugih seksualnih delikta koje je počinio od 1973. do tada.

Woodman je umrla prošle godine u dobi od 92 godine, ali zbog izmjene zakona uspješno je dobila novčanu odštetu. Na koncu joj je Hoare isplatio 56.000 eura (112.000 KM) i još 900.000 eura (1.8 miliona KM) sudskih troškova.

Sav novac je donirala u humanitarne svrhe. Njena kći vjeruje da bi i Hoare trebao isto učiniti i donirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije