Presuda u Kongu: Doživotne zatvorske kazne izrečene ubicama italijanskog ambasadora

0
AA
Presuda u Kongu: Doživotne zatvorske kazne izrečene ubicama italijanskog ambasadora
Foto: Twitter / Presudu izrekao vojni sud

Sud u Kongu osudio je šestoricu muškaraca na doživotni zatvor zbog ubistva italijanskog diplomate i još dvoje ljudi, prenosi Anadolija.

Kongoanski i talijanski mediji javili su da je Vojni sud garnizona Kinshasa-Gombe izrekao presudu osuđenicima za ubistvo italijanskog ambasadora u Kongu Luce Attanasia, tjelohranitelja Vittorija Iacovaccija i Mustapha Milambo, vozača za Svjetski program hrane (WFP).

Ubistvo se dogodilo u februaru 2021. godine u zasjedi na periferiji nacionalnog parka Virunga u pokrajini Sjeverni Kivu, regiji u istočnom Kongu koja je pogođena napadima pobunjenika.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Počinitelji napada su uhapšeni u januaru 2022. godine i optuženi su za ubistvo, zločinačko udruživanje i nezakonito posjedovanje oružja.

Suđenju je prisustvovalo pet od šestorice optuženih. Marc Prince Nshimimana nikada nije uhapšen i osuđen je u odsutnosti. On je, tvrdi kongoansko tužilaštvo, bio vođa bande.

Vojni sud nije izrekao smrtnu kaznu koju je tražilo tužitlaštvo.

Italija je tražila da se optuženi osude na zatvorsku kaznu kao alternativu smrtnoj kazni.

"Dodavanje smrti na smrt nema svrhe. Mi smo protiv toga. Luca bi bio protiv toga", rekao je njegov otac Salvatore Attanasio za listi "La Republica".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije