Oslobodili Boniku: Šest mjeseci bila vezana lancima

Radiosarajevo.ba
Oslobodili Boniku: Šest mjeseci bila vezana lancima
Bonika, mala orangutanica, spašena je nakon što je šest mjeseci provela vezana lancem za komad drveta u kuhinji porodice Hendrigus na Borneu.

Bila je vezana lancem toliko čvrsto da se jedva mogla i pomjerati. 

U zarobljeništvu je završila nakon što ju je Bapak Hendrigus našao na plantaži palmina ulja u zapadnom Borneu. Za njenu sudbinu čuli su tamošnji zaštitari životinja i prešli 200 km kako bi joj pomogli, piše Daily Mail.

Hendrigus ju je držao kao kućnog ljubimca od mjeseca juna.

"Uočio sam ju je kad sam išao na posao. Bila je sama pa sam je uhvatio i donio svojoj porodici. Hranio sam je rižom, keksima, šećernom trskom, a davao sam joj i mlijeko i mineralnu vodu", kazao je Hendrigus.

Svako jutro bi je na neko vrijeme oslobodili i dopustili joj da se igra s kćerima, ali ubrzo bi je ponovo svezali kako bi spriječili njen bijeg iz kuće. 

"Htio sam je predati vlastima, ali nisam znao gdje i kako to učiniti", rekao je Bapak. 

Bonika, kojoj je tek 18 mjeseci, nakon oslobađanja trebala bi provesti nekoliko sedmica na zdravstvenim provjerama, a onda će početi proces privikavanja i povratka u divljinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije