Opasna turistička atrakcija koju lokalci mrze, a turisti vole zbog - Instagrama: Znate li gdje je

0
Radiosarajevo.ba
Opasna turistička atrakcija koju lokalci mrze, a turisti vole zbog - Instagrama: Znate li gdje je
Foto: Printscreen / "Train street" u Vijetnamu

Hodanje po šinama, ispijanje kafe dok pola metra od vas tutnja voz, brdo izvrsnih fotografija za Instagram. Tako bi se, u nekoliko riječi, mogla opisati jedna od najposjećenijih atrakcija glavnog grada Vijetnama, Hanoija.

Željeznička ulica, na engleskom 'train street', neslužbena je znamenitost čija je popularnost eksplodirala pojavom društvenih mreža. Rijeke turista naguravaju se oko šina ne misleći na svoju i tuđu sigurnost, zbog čega vijetnamske vlasti već godinama traže način da lokaciju potpuno zatvore za posjećivanje. U tome, zasad, nisu uspjeli.

Šine za redovnu željezničku liniju u ovoj uskoj ulici postoje od 1902. godine. Stotinu godina prolazak voza kroz staru gradsku četvrt bio je uobičajen dio svakodnevice ljudi koji žive u tom naselju. Dva puta u danu sklonili bi sve predmete s ulice i povukli se na sigurno, da bi nakon nekoliko minuta sve ponovo iznijeli i nastavili sa svojim životima. Na šinama su se igrala djeca, na njima su se ostavljali bicikli, iznosili stolovi i stolice… I sve je funkcioniralo jer su svi znali kada voz dolazi i kada se treba skloniti. A onda su došli turisti.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

Slične ulice, smještene na aktivnim željeznicama, privlačile su turiste u drugim dijelovima Azije, uključujući Tajland i Tajvan. Ali nijedna, čini se, nije tako uzbudljiva kao ona u okrugu Hoan Kiem u Hanoju. Gužva u ulici postajala je sve veća, a vlasnici kuća otvorili su kafiće i restorane u kojima su posjetitelji trošili novac i čekali voz. Već godinama scenarij je isti. Nekoliko puta dnevno stotine posjetitelja natiskaju se uz zgrade, stare stambene rezidencije pretvorene u ljupke kafiće. Držeći mobitele i fotoaparate iščekuju zaglušujuću buku voza koji prolazi tek nekoliko koraka od njih.

U pokušaju da snime što bolji kadar, turisti se često nisu obazirali na približavanje voza i nisu znali procijeniti kad se treba maknuti s pruge. Neki su čak mrtvi hladni sjedili na šinama dok im se voz približavao. Na društvenim mrežama i danas se mogu vidjeti videi u kojima lokalci viču na njih i pokušavaju ih upozoriti da se voz približava. Vozovi su više puta morali aktivirati kočnice za hitne slučajeve, stvarajući dodatni haos u gradskom saobraćaju. Lokalne vlasti odlučile su pokušati riješiti taj problem. Najprije su tražile strože kazne za tvrtke koje posluju duž ulice, te su dale naputak agencijama da ne vode turiste na ovu lokaciju.

Naposljetku je 2019., zbog straha od nesreća, pristup ulici zabranjen i postavljene su barikade na pristupnim putevima. Kako je prije nekoliko mjeseci pisao The Time, turisti su se brzo snašli i nastavili su ulaziti u ulicu drugim putem i malim uličicama, uz pomoć vlasnika lokala koji se nisu htjeli samo tako odreći zarade od turista. Nakon što je prošle godine Vijetnam otvoren za turiste nakon pandemije, Željeznička ulica u trenu je ponovo bila svakodnevno puna turista. Nije trebalo dugo proći do prve nesreće. Turista iz Južne Koreje voz je udario dok je pokušavao snimiti fotografiju na šinama, što je ponovo pokrenulo raspravu o povećanju sigurnosti ovog mjesta.

[twitter]https://www.instagram.com/p/C06qvvRP2FR/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==[/twitter]

Mnogi stanovnici ulice ovise o turizmu, zbog čega su tražili od vlasti da im dopuste nastavak poslovanja. Zabrana izgleda ne funkcionira jer su lokalni mediji i društvene mreže i dalje puni izvještaja o gužvama u ulici, a vlasti okruga Hoan Kiem i dalje traže način da razviju siguran i legalan turizam u tom području. Željeznička ulica postala je zaštitni znak grada, ali još treba naći načina da bude dio života stanovnika i iskustva posjetitelja bez ugrožavanja ičije sigurnosti, piše Putnikofer.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije