Naučnici iznose uznemirujuće otkriće: Dolazi najopasniji potres na svijetu?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici iznose uznemirujuće otkriće: Dolazi najopasniji potres na svijetu?
Foto: Printscreen / Zemljotres

Novo istraživanje sugerira da bi "Veliki potres" koji se očekuje u Mojave dijelu San Andreas u Kaliforniji mogao biti manje razoran nego što se dosad pretpostavljalo, posebice u blizini Los Angelesa.

Istraživanje, predstavljeno 13. decembra na sastanku Američkog geofizičkog društva, ukazuje na potencijalno smanjenje podrhtavanja tla za čak 65 posto u odnosu na trenutne modele potresnog rizika za Veliki potres.

Kaliforniju godišnje potresa hiljade potresa, a mnogi proizlaze iz granice između pacifičke i sjevernoameričke tektonske ploče, poznate kao San Andreas rasjed, koja prolazi kroz južnu Kaliforniju. Veliki potres, čija bi magnituda mogla dostignuti 7,8, prema prognozama bi mogao uzrokovati značajnu štetu u južnoj Kaliforniji, uključujući rušenje zgrada i potrebu za općom evakuacijom.

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Međutim, istraživanje provedeno na skupini od pet nestabilnih stijena nedaleko od San Andreas rasjeda sugerira da bi podrhtavanje tla moglo biti značajno manje nego što trenutni modeli potresnog rizika sugeriraju.

Naučnici su koristili podatke dobivene iz tih stijena kako bi dobili uvid u snagu potresa tokom posljednjih 50.000 godina. Ovi podaci pružaju alternativu modelima rizika koji se trenutno temelje na ograničenim historijsko vremenskim razdobljima i snimkama gibanja tla tokom prijašnjih potresa.

Na Zemlji se stvara novi okean: Evo šta bi se moglo desiti s ovim kontinentom - posljedice kobne

Na Zemlji se stvara novi okean: Evo šta bi se moglo desiti s ovim kontinentom - posljedice kobne

Anna Rood, voditeljica istraživanja i naučnica za potresni rizik sa Univerziteta Imperial College London, ističe kako je osnovni problem rješavanje nedostatka podataka o rijetkim velikim potresima te kako geološki podaci igraju ključnu ulogu. Njeno istraživanje je uključivalo analizu uzoraka stijena pomoću razine izotopa berilij-10, koji nastaje kada stijene dolaze u dodir s kozmičkim zračenjem u atmosferi.

Rezultati istraživanja su potom uspoređeni s trenutnim kartama rizika koje koristi vlada, a pokazalo se da bi podrhtavanje tla tokom Velikog potresa moglo biti značajno manje nego što se dosad pretpostavljalo.

Mark Petersen, geofizičar na Američkom geološkom istraživačkom uredu, ističe da su ovi podaci dobri, ali da je još rano za njihovo uključivanje u nove karte rizika. Karte rizika imaju ključnu ulogu u postavljanju građevinskih propisa, planova pripravnosti za katastrofe te određivanju premija za osiguranje od potresa.

Anna Rood naglašava da bi, ako se podaci o nestabilnim stijenama uključe u nove karte, to moglo utjecati na odluke o građenju, iako ističe da nije nužno loše izrađivati zgrade na oprezan način. Rood i njen tim planiraju nastaviti proučavati nestabilne stijene širom svijeta kako bi ažurirali modele rizika, s nadom da će ovi testovi postati sastavni dio procesa modeliranja rizika u budućnosti, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije