Velika misterija razotkrivena nakon stoljeća pitanja: Pronašli su komad Zemlje koji je nestao

0
Radiosarajevo.ba
Velika misterija razotkrivena nakon stoljeća pitanja: Pronašli su komad Zemlje koji je nestao
Foto: Printscreen / Kanjon

Zagonetna pojava zvana "Velika neusklađenost," koja je stvarala velike praznine u geološkom zapisu Zemlje, možda je konačno dobila objašnjenje.

Novi dokazi sugeriraju da je nestanak velikih ploča Zemljine kore rezultat ozbiljne ledene erozije tokom "Ledenog planeta," perioda kada je gotovo cijela planeta bila prekrivena ledom.

Ova otkrića pomažu u razumijevanju neprestanih zagonetki koje postavlja naša planeta, a napredna tehnologija, poput svemirskog snimanja, pomaže naučnicima u razotkrivanju misterija na Zemljinoj površini.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Istraživači su otkrili da je tokom "Ledenog planeta" došlo do ozbiljne ledene erozije koja je rezultirala nestankom velikih ploča Zemljine kore, stvarajući praznine u sedimentnom zapisu.

Taj fenomen, poznat kao Velika neusklađenost, prvi put je zabilježen 1869. godine u Velikom kanjonu u Arizoni. Oštra promjena dobi stijena primijećena je na različitim mjestima širom svijeta.

Prema istraživačima, nedostaje čak jedna milijarda kubičnih kilometara prekambrijskog materijala zbog ove ledene erozije. Njihova teorija sugerira da su stijene koje nedostaju završile u moru, jer su glečeri koji su erozirali sedimentarne stijene isprali materijal u okean.

Ovo otkriće također ima implikacije na datiranje kratera asteroida, a istraživači tvrde da su mnogi krateri mlađi od 700 miliona godina, što se poklapa s vremenom ledenih erozija.

Izotopi hafnija i kisika pružaju dodatnu potporu ovoj teoriji, sugerirajući da su starije stijene doista prošle kroz proces erozije i taloženja na niskim temperaturama, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije