Omiljena dječija igra: Evo kako napraviti otopinu za mjehuriće kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Omiljena dječija igra: Evo kako napraviti otopinu za mjehuriće kod kuće
Foto: Pexels / Mjehurići

Nije tajna da se većina djece barem u jednoj životnoj fazi voli igrati mjehurićima, pa naučite kako napraviti vlastitu otopinu kod kuće i koje metode iskoristiti za drugačije igre na otvorenom

Puhanje mjehurića od sapunice s djecom zabavan je i jednostavan način da ih natjerate da se igraju vani. Većina djece različitih uzrasta voli igrati se mjehurićima bilo da jure za njima, traže način da ih probuše ili napušu najveći prije nego prsne. Osim što je samo zabavno, igranje mjehurićima također može pomoći u poticanju razvoja.

"Kad dijete ide loviti mjehurić po dvorištu hihoćući se od oduševljenja, ono zapravo radi na koordinaciji oko-ruka i vježba vizualno praćenje", kaže Kristen Miller, certificirana edukatorica ranog djetinjstva i ravnateljica obrazovanja u školi Celebre.

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Prije nego što odete u trgovinu kako biste se opskrbili otopinom za mjehuriće, razmislite o izradi vlastite kod kuće. Uštedjet ćete nešto novca, a možda će biti i lakše nego što ste mislili. Vjerojatno već imate sve što vam je potrebno za izradu mjehurića u vlastitoj kuhinji, a čak možete uključiti i djecu u zabavnu aktivnost.

Sastojci otopine za mjehuriće:

Veliki spremnik

  • šest šalica vode
  • jedna šalica sredstva za pranje posuđa
  • Po želji, možda će vam trebati i...
  • jedna žlica glicerina
  • pola šalice šećera

Imajte na umu da tvrda voda neće proizvesti velike mjehuriće. Ako vam iz slavine teče tvrda voda, bolje je kupiti destiliranu vodu. Bilo koja marka deterdženta za suđe će biti jednako učinkovita.

16 činjenica o vašoj bebi: Znate li da u prvoj godini života potroše više od 3000 pelena?

16 činjenica o vašoj bebi: Znate li da u prvoj godini života potroše više od 3000 pelena?

Kako napraviti vlastitu otopinu za mjehuriće

Ulijte vodu u posudu. Vrlo nježno umiješajte sredstvo za pranje posuđa. Potrudite se da se na vrhu ne stvori pjena ili mjehurići. Recept za otopinu za mjehuriće je šest dijelova vode na jedan dio sredstva za pranje posuđa. Najlakši način je da pomiješate šest šalica vode s jednom šalicom sredstva za pranje posuđa. Mjerenja možete prilagoditi po potrebi (kao što su tri šalice vode s pola šalice sredstva za pranje posuđa), ali znajte da će veće količine biti najbolje.

Izrada boljih mjehurića

Dodavanje nekih pojedinih sastojaka može poboljšati konzistenciju mjehurića. Glicerin i šećer će omogućiti mjehuriće koji dulje traju i koje će se teže rasprsnuti. Glicerin upija vodu, pa se mjehurići neće tako brzo sušiti. Šećer se miješa sa sredstvom za pranje posuđa, stvarajući jači film.

Ovi dodaci također će vam omogućiti puhanje puno većih mjehurića. Isprobajte ovaj znanstveni eksperiment sa svojom djecom i napravite nekoliko smjesa. Pomiješajte jednu običnu količinu otopine za mjehuriće, jednu s glicerinom i jednu sa šećerom, a zatim pušite mjehuriće i pratite razlike. Također možete dodati i glicerin i šećer za četvrtu seriju. Za mjehuriće s glicerinom dodajte 1 žlicu glicerina prije miješanja otopine. Za šećerne mjehuriće dodajte ¼ šalice šećera u vodu i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte sredstvo za pranje posuđa.

Istraživanje: Dojena djeca će biti zdravija i imati manje poteškoća s učenjem

Istraživanje: Dojena djeca će biti zdravija i imati manje poteškoća s učenjem

Savjeti za puhanje mjehurića

Ostavite otopinu da odstoji preko noći jer će to olakšati puhanje mjehurića. Također, za slične rezultate možete skinuti čep sa sapuna za suđe preko noći. Ne brinite ako nemate vremena za ovo, jer će otopina ionako funkcionirati. Kada završite s igrom mjehurića, možete spremiti otopinu za neki drugi dan. Samo dobro promiješajte prije ponovne upotrebe. Miješati treba polako i nježno.

Aktivnosti s mjehurićima

Najveći mjehur

Pogledajte tko može napuhati najveći mjehurić, koristeći obruče ili dugačke konopce kojima ste pričvrstili oba kraja. Pomiješajte otopinu u bazenu za djecu ili u drugoj širokoj posudi, a možete se podijeliti u timove gdje je dio izazova pronaći ne samo najveći mjehurić, nego i najkreativnije rješenje koje će do njega dovesti.

Mjehurići
Foto: Pexels: Mjehurići

Šareni mjehurići

Jednostavno dodajte nekoliko kapi prehrambene boje u otopinu i mjehurići će poprimiti novu nijansu. Možete napraviti nekoliko serija različitih nijansi ili eksperimentirati s miješanjem boja.

Studentica upozorava sve vozače: 'Jedan predmet me skoro koštao života'

Studentica upozorava sve vozače: 'Jedan predmet me skoro koštao života'

Smrznuti mjehurići

Mjehurići nisu samo za igru tokom toplih dana. Toplo se odjenite tokom hladnog zimskog dana i gledajte kako se mjehurići smrzavaju na zraku nakon što ste ih napuhali.

Izazov pucketanja

Igri dodajte zabavan izazov pokušavajući rasprsnuti mjehuriće koristeći samo određeni dio tijela. Na primjer, svatko mora koristiti svoju nogu ili svoj nos za pucanje mjehurića. Prijeđite na drugi dio tijela nakon nekoliko minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije