Veličine četiri Londona / Ogromni ledenjak bi se mogao odlomiti od Antarktika

06. 07. 2017. u 13:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ogromni ledenjak veličine četiri Londona ili sedam New Yorka, mogao bi se odlomiti od Antarktika. Dug je šest hiljada kvadratnih kilometara.

Iako su već početkom juna naučnici kazali da je drži 13 kilometara leda, ledenu ploču Larsen C, drži još samo pet kilometara leda nakon što je nastala pukotina duga 175 kilometara, javlja Evropska svemirska agencija (ESA). Ova agencija prati ledenjake kroz projekat posvećen ledenjacima Greenlanda i Antarktika.

Larsen C je dio veće ledene plohe nazvane Larsen. Ledene ploče su ravne površine leda koji plutaju na moru pri kraju ledenjaka. Larsen C je debljine 200 metara, s oko 20 metara iznad površine vode. Ako odluta, predstavljaće veliku opasnost brodovima.

"Ne znamo šta bi se moglo desiti. Mogao bi se raspasti u komadiće. Struje bi ga mogle odnijeti na sjever", kazala je Anna Hogg sa Univerziteta u Leedsu, prenosi CNN.

Veliki ledeni bregovi prirodno se odvajaju od Antarktike, stoga naučnici to ne povezuju s ljudskim utjecajem na klimatske promjene, no ova je ledena ploča dio antarktičkog poluotoka koji se brzo zagrijao u proteklim desetljećima. 

Stručnjaci smatraju da bi se Larsen C mogao odvojiti u sljedećih nekoliko dana ili mjeseci, ali to bi se moglo dogoditi i kroz nekoliko godina. Larsen A i B su se već odvojili u protekle tri decenije. A ako se odvoji i Larsen C, onda će unutrašnjost cijele ledene plohe postati ranjivija i podložnija otopljavanju.

Najveći ledeni brijeg koji se dosad odvojio bio je 11 hiljada kvadratnih kilometara velika ploča Ross, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA