Biodiverzitet / Naučnici otkrili šaroliki podvodni ekosistem pod ledenjacima Antarktika

22. 12. 2016. u 19:08:00 Anadolija

Shares: 0

Antarktik, kontinent koji okružuje južni pol Zemlje poznat po nepreglednim pejzažima bijelih ledenjaka, krije bogat i šarolik podvodni ekosistem, otkrili su naučnici.

Biolog državnog odjela za izučavanje Antarktika u Australiji (AAD), dr. Glenn Johnstone tvrdi kako je njegov tim podvodnim kamerama na daljinsko upravljanje pod debelim slojem leda zabilježio bogat morski svijet prepun ježeva, morskih zvijezda, algi i spužvi, kakav se rijetko viđa.

"Sve boje Antarktika, sve njegove različitosti zapravo se nalaze na morskom dnu. Na ledenjacima ima jako malo boja, sve je bijelo ili sivo, takvih boja su i životinje, ali prava raznolikost ovog kontinenta zapravo je na njegovom morskom dnu", rekao je Johnstone dodajući kako se, gledajući ledenjake, teško može pretpostaviti da se ispod njih krije takva "živost i šarolikost".

Johnstonovom tim je podvodne kamere ubacio nakon razbijanja leda debelog skoro dva metra, a kamera je išla 30 metara u more. 

"Dugo smo namjeravali, ali nikad prije nismo postavili kamere tako duboko. Kada smo vidjeli taj podvodni svijet, bili smo iznenađeni koliko je prekrasan", rekao je Johnstone.

Dodao je kako je tim naučnika prvenstveno istraživao kiselost vode ispod ledenjaka, kada je došao do ovakvog otkrića.

Kako ističe, podvodni ekosistem stabilno je okruženje u kojem cvjeta biodiverzitet skriven ispod leda tokom cijele godine.

 

Antarktik je inače najhladnije područje Zemlje koje je jedino nenaseljeno budući da je 98 posto njegove površine prekriveno snijegom i ledom. 

Karakteriše ga živi svijet kojeg čine pingvini, foke, lišajevi i alge, svi otporni na hladnoću. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Antarktika nauka

NEMA KOMENTARA