Odlični trikovi za uklanjanje fleka od tinte, farbe, vina i znoja

Radiosarajevo.ba
Odlični trikovi za uklanjanje fleka od tinte, farbe, vina i znoja
Arhiv / Ilustracija
Mrlje na odjeći znaju biti izrazito iritantne. Upravo zato donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako ih se lako riješiti.

Za crno vino potrebna je soda bikarbona, ali poslužit će i obična kuhinjska sol, koja se za još bolji učinak, može koristiti u kombinaciji s mineralnom vodom, uz obavezno naknadno pranje u veš mašini. Također, sirće može dostojno zamijeniti sredstvo za čišćenje.

Mrlja od tinte riješiti ćete se tako da ih umočite u mlako mlijeko, ali i pomoću spreja za kosu, pa čak i paste za zube te obične spužvice.

Na novim tenisicama, već nakon prvog nošenja ćete primijetiti tragove prljavštine, posebno ako imaju bijeli gumeni rub. U ovom slučaju pasta za zube je vaš najvjerniji saveznik protiv mrlja. Nanesite malo paste na staru četkicu za zube i istrljajte gumeni rub tenisice.

Žute mrlje od znoja uklonit ćete uz ove trikove:

1. Soda bikarbona - Promiješajte četiri kašičice sode i četvrtinu šoljice vode. Starom četkicom za zube ili onom za pranje noktiju smjesu nanesite na mrlju, malom protrljajte i ostavite sat vremena. Potom operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici).

2. Votka ili sirće - Napravite smjesu votke ili sirćeta s vodom, ulijte u bočicu sa sprejem i nanesite na mrlju neposredno prije pranja.

3. Aspirin - Usitnite tri do četiri aspirina u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi. Uronite mrlju u tu tekućinu i držite između pet minuta i dva sata, ovisno kakva je mrlja. Umjesto uranjanja, mrlju možete i našpricati tom tekućinom.

Saznajte kako ukloniti i fleke od markera, farbe i naljepnice sa posuđa u ovom snimku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije