Odavno su prestale biti samo igračke: Prije 60 godina rođene su Lego kockice

Radiosarajevo.ba
Odavno su prestale biti samo igračke: Prije 60 godina rođene su Lego kockice
Na današnji dan prije šest decenija – 28. januara 1958. godine – danska kompanija Lego patentirala je dizajn svojih kocki, koje će vremenom postati jedna od najomiljenijih dječijih igračaka.

Ime Lego je kombinacija danskih riječi Leg i Godt, što znači "lijepo se igraj". Svi već znaju: To vrsta igračaka koja se sastoji od malih plastičnih dijelova koji se mogu međusobno spajati, i na taj način napraviti skoro sve što se može zamisliti.

Dijelovi se jednostavno spajaju i razdvajaju što doprinosi brzini sklapanja, a izrađeni su od trajnih materijala, tako da igranje može da trajati godinama. Kod Lego kockica najbitnija je mašta.

Lego kocke su već odavno prestale da budu samo igračke, nego su i predmet obožavanja u cijelom svijetu. Ne postoji zemlja u Europi, koja nema svoj Lego fan klub.

Do danas su proizvedene stotine milijardi Lego kockica: Ukupan broj procjenjuje se na 560 milijardi, no svake se godine povećava za nekoliko desetaka milijardi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije