Od svih životinja, samo vrane znaju kako mogu pojesti otrovne žabe

1
Radiosarajevo.ba
Od svih životinja, samo vrane znaju kako mogu pojesti otrovne žabe
Foto: / Steve Wilson / Trenutak kada vrana uhvati žabu

Da su vrane fascinantne već smo znali, međutim ta porodica ptica nikad ne prestaje iznenađivati. Bilo je već poznato da te ptice znaju kako uspješno preživjeti obrok sastavljen od otrovne žabe, ali dugo takav slučaj nije bio lijepo uhvaćen na fotografijama kao ovom prilikom u Australiji.

Pojasnimo najprije o čemu je riječ. Divovske žabe (Rhinella marina) su prebačene s Havaja u Australiju još tridesetih godina prošlog vijeka, zbog nastojanja da potamane insekte koji uništavaju šećernu trsku.

Stvari su ipak otišle malo predaleko, jer su se ove krastače masovno razmnožavale te osim insekata uspješno tamanile, figurativno rečeno, i mnoge druge životinje.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Otrov s leđa tih masovno rasprostranjenih žaba (koji može usmrtiti također pse i mačke) je kriv za opadanje populacije tobolčara, guštera i raznih drugih životinja u Australiji.

Izmicanje stvari kontroli je dovelo do toga da se te žabe smatraju jednom od najnepoželjnijih vrsta u zemlji pa zbog toga ljudi poduzimaju mnoge akcije, bilo da je u pitanju hvatanje od strane aktivista (Frogwatch) do programa učenja drugih životinja kako da ih izbjegavaju (praveći kobasice neugodnog okusa poput onog kod žabe).

U dolini Neretve viđena ptica koja je u Europi izumrla u 18. stoljeću

U dolini Neretve viđena ptica koja je u Europi izumrla u 18. stoljeću

Australci su već, evidentno, svašta pokušali po tom pitanju, no nekim životinjama jednostavno nema spasa pored ove vrste žaba. Životinje koje pokušaju pojesti tu žabu nemaju nikakve šanse za preživljavanje, no ono što nije uspjelo zmijama, krokodilima i mnogim drugima – uspjelo je vranama. Njima nisu bili potrebni programi učenja, jer su same našle način da zaobiđu bufotoksin koji žabe luče kad osjete opasnost. 

"Vrane izbjegavaju dodir s izlučenim otrovom tako što ih zahvaćaju za udove ili čak iznad oka, izbjegavajući ostatak tijela", objašnjava australski fotograf Steve Wilson. Ove pametne ptice naučile su preokrenuti žabe na leđa, u višestrukim pokušajima ako je potrebno, da bi odabrale za jelo netoksične dijelove: mesnate dijelove krakova, jezik, iznutrice.”

Naučnici otkrili bizaran fosil drevnog bića - hibrid između dinosaura i ptice?

Naučnici otkrili bizaran fosil drevnog bića - hibrid između dinosaura i ptice?

Steve Wilson je promatrao kako je vrani bilo potrebno ukupno 40 minuta da svlada žabu i pojede sve netoksične dijelove. Ako se klimatske promjene nastave odvijati ovim tempom, stručnjaci vjeruju kako će se otrovne divovske žabe širiti i u one rijetke dijelove Australije u kojima ih još nema, piše Geek.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije