Od ovog jela godišnje umire veliki broj ljudi, ali se i dalje konzumira: Evo od čega se pravi

0
Radiosarajevo.ba
Od ovog jela godišnje umire veliki broj ljudi, ali se i dalje konzumira: Evo od čega se pravi
Foto: Pexels / Znanstvenici otkrili zanimljiv znak Parkinsonove bolesti

Tradicionalno tajlandsko jelo Koi Pla uzrok je smrti za 20.000 ljudi godišnje i često se spominje u raznim naučnim istraživanjima.

Ovo jelo priprema se od sirove ribe koja je mljevena, uz dodatak limunovog soka, začina i bilja. Međutim, ljudi koji konzumiraju ovo jelo igraju se s vlastitim zdravljem. Naime, opasnost nije trenutna, već postupna, jer dovodi do razvoja rijetkog oblika raka žučnih kanala, poznatog kao kolangiokarcinom.

Najveći problem kod ovog jela je parazit koji se često nalazi u slatkovodnim ribama iz riječnog sliva Mekonga, gdje su ribe često inficirane. Radi se o parazitu iz grupe metilja, pljosnatih crva poznatih po parazitskom načinu života. Dugo je poznato da ovi paraziti mogu izazvati jednu od najagresivnijih vrsta raka.

Zrak u Sarajevu opet nezdrav: Preporučuju oprez zbog mogućih zdravstvenih problema

Zrak u Sarajevu opet nezdrav: Preporučuju oprez zbog mogućih zdravstvenih problema

Kako prenosi Oddity Central, pokrajina Isaan u Tajlandu, gdje je Koi Pla vrlo popularan, ima najveći broj prijavljenih slučajeva kolangiokarcinoma u svijetu.

Naron Khuntikeo, hirurg s tajlandskog univerziteta Khon Kaen, proveo je detaljna istraživanja među stanovnicima te regije i otkrio da je čak 80 posto ljudi zaraženo metiljem. Iako se rak ne razvije kod svih, šanse za oboljenje su izuzetno velike.

Uprkos tome, lokalno stanovništvo nastavlja uživati u Koi Pla. Vjeruju da kuhanje ribe uništava njen okus i izbjegavaju razmišljati o opasnostima sve dok se simptomi ne pojave, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije