Oblaci iznad nas se mijenjaju, i to nikako nije dobro...

Radiosarajevo.ba
Oblaci iznad nas se mijenjaju, i to nikako nije dobro...
Pixabay / Ilustracija
Način na koji oblaci pokrivaju Zemlju, dramatično se promijenio u posljednjih nekoliko decenija, a to za našu planetu nisu dobre vijesti.

Nova studija, čiji su autori koristili podatke satelita od 1983, objavljena u magazinu Nature, utvrdila je da se kretanje oblaka pomjera prema polovima. Zbog toga, suptropske suhe zone – koje se nalaze između 20 i 30 latitude na obje hemisfere – šire se.

 

Pritom, istraživači su otkrili i kako se vrhovi oblaka protežu više u atmosferu.

 

Sve to znači da se zagrijavanje Zemlje ubrzava i povećava.

 

Zbog orbitalne veze Zemlje i Sunca, solarna radijacija veća je u tropskom pojasu nego na polovima, pa su oblaci u ovoj zoni posebno važni. Bijeli su pa to povećava tzv. albedo planete Zemlje, odnosno sposobnost naše planete da odbija sunčevu energiju i radijaciju nazad u svemir.

 

Pa, bez ovih oblaka iznad tropa, refleksija je manja i Zemlja se brže zagrijava. Kao loš dodatak, širenje vrhova povećava efekt staklenika, i oblaci sada čuvaju više toplog vazduha ispod njih.

 

Studija je još jedan dokaz da je klimatska promjena uveliko počela i da budućnost donosi još više temperature nego smo mislili.

 

“Iznenađuje to što uvijek mislimo da će se klima promijeniti u budućnosti. Pogriješili smo. Upravo se dešava. Dešava se to dok sam ja živ. To me uznemirilo”, kazao je Joel Norris, klimatski naučnik s Univerziteta Kalifornija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije