Objavljena velika prognoza za zimu 2023./24. godine: Poznato kakvo nas vrijeme očekuje

2
Radiosarajevo.ba
Objavljena velika prognoza za zimu 2023./24. godine: Poznato kakvo nas vrijeme očekuje
Foto: Facebook / Park prirode Tajan - Kamenica - Zavidovici

Specijalizirani meteorološki portal objavio je svoju prognozu za zimu 2023/24. 

Nakon 'prevrtljivog' i 'čudnovatog' ljeta, kako ga je opisao meteorolog Zoran Vakula, čeka nas i nešto toplija zima u našem dijelu Europe.

Prvi pogled na prognozu za zimu 2023./24. pokazuje očigledan utjecaj novog El Nino događaja. Postoji izražena promjena u obrascima mlaznog toka u odnosu na prošlu godinu, sa novim trendovima za dinamične vremenske obrasce u centralnim i istočnim Sjedinjenim Državama i sjevernoj Europi.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Globalni vremenski sistem je složen, sa mnogo velikih i malih utjecaja na klimu. Sve veći El Nino događaj će biti glavni krivac za zimsku sezonu 2023./24 širom sjeverne hemisfere.

Tropski pasati su vitalna veza između okeana i vremena. Oni mogu miješati površinske slojeve okeana i mijenjati površinske struje i temperaturu oceana. To onda može dovesti do promjena u padavinama, raspodjeli pritiska i povratnim informacijama o vremenskim obrascima.

Pakleni dani pred nama, temperatura 40 stepeni: Evo do kada će trajati toplinski udar

Pakleni dani pred nama, temperatura 40 stepeni: Evo do kada će trajati toplinski udar

Prognoza za Europu

Očekuje se da će u Evropi biti toplije od prosjeka u većini zapadnih i centralnih dijelova kontinenta. Hladnije temperature će biti izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

To znači da će glavni način cirkulacije nad Europom biti od sjevera prema jugu, što znači sjeverni tok nad Evropom. Potencijalni scenariji snježnih padavina nad centralnom Evropom će biti vezani za intenzitet sjevernog toka i pojedinačnih hladnih frontova koji se spuštaju sa sjevera.

Što se tiče padavina, više padavina se očekuje u srednjoj i južnoj Evropi. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snježnih padavina u Europi, osim na višim nadmorskim visinama.

Prognoza za Sjevernu Ameriku

Sjevernoamerička zimska prognoza izgleda sve vjerovatnije da će biti klasična zima tipa El Nino. Veći dio Kanade i sjevernih Sjedinjenih Država bit će topliji nego inače pod slabijim polarnim mlaznim strujanjem.

Uz jači suptropski mlazni tok iz El Nina, predviđaju se normalne do hladnije temperature u južnim i istočnim dijelovima Sjedinjenih Država.

Suptropski mlazni tok također donosi mnogo vlage, pa se predviđa više padavina u većem dijelu jugoistočnih i istočnih Sjedinjenih Država.

Na osnovu prve runde zimskih prognoza, trendovi u nastajanju ukazuju na spor početak zime, s anomalijama hladnog zraka koje se šire u centralnim i istočnim Sjedinjenim Državama sredinom do kasne zimske sezone.

Snijega će, zanimat će skijaše, biti najviše u alpskom području i Skandinaviji, piše Severe weather.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije