Obišao svijet biciklom za samo 78 dana

Radiosarajevo.ba
Obišao svijet biciklom za samo 78 dana
Mark Beaumont je vozio 18 sati na dan i sagorijevao više od 9.000 kalorija svaka 24 sata prelazeći Poljsku, Rusiju, Mongoliju, Kinu, Australiju i Sjedinjene Države.

Škotlanđanin, koji je u ponedjeljak završio svoj biciklistički maraton ispred Trijumfalne kapije u Parizu, rekao je da skoro uopće nije hodao tokom ta dva i po mjeseca. 

Devetog dana maratona pao je, slomio zub i povrijedio lakat i zbog te nesreće gotovo je odustao, ali je ipak odlučio ne predavati se. 

"Mučio me nedostatak sna. Nakon dugih nedjelja i sati, u glavi sam nastavio boriti se. Moraš odlučiti da nećeš nikada stati", rekao je on. 

Putovanje biciklom oko svijeta trajalo je 78 dana, 14 sati i 40 minuta. Prethodni rekord držao je Novozelanđanin Andrew Nicholson koji je 2015. godine taj poduhvat ostvario za 123 dana. Mark Beaumont_certifikat.jpg - undefined

Mark je od Guinnessovog zvaničnika za svjetske rekorde dobio dva certifikata: prvi za rekord u putovanju oko svijeta, a drugi za najveću kilometražu koju je prešao biciklom u mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije