Čovječanstvo ima još 82 godine da riješi pitanje opstanka na Zemlji

Radiosarajevo.ba
Čovječanstvo ima još 82 godine da riješi pitanje opstanka na Zemlji
Pixabay / Ilustracija
Prema proračunima Daniela Rothmana, profesora geofizike na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, čovječanstvo ima još samo 82 godine da riješi pitanje svog opstanka na Zemlji.

Rothman je pomoću jednostavne matematičke formule izračunao da će okeani uskoro sadržati toliko ugljenika da će masovni pomor biti neminovan, prenosi News.com.au.

U posljednjih 540 miliona godina, planeta je pretrpjela pet takvih događaja, uključujući istrebljenje dinosaurusa.

Najgori masovni pomor dogodio se prije 252 miliona godina, kada je odumrlo 95 posto marinskog života zbog naglog povećanja kiselosti okeana.

Kritična količina ugljenika u okeanima iznosi 500 gigatona, dok se trenutno nalazi oko 310 gigatona ovog elementa, navodi naučnik.

Njegova studija pokazala je da će krajem vijeka ciklus kruženja ugljenika dovesti do prirodne katastrofe.

Rothman navodi da je čovječanstvo od perioda industrijske revolucije emitiralo u atmosferu 1.540 milijardi tona ugljen-dioksida, što je jednako količini uglja koja bi se prostirala od polja veličine 22 x 22 metara na Zemlji do Mjeseca (razdaljina od 386.000 kilometara).

Polovina emitirane količine ugljendioksida ostala je u Zemljinoj atmosferi, uzrokujući deset puta brži porast tog gasa od bilo koje katastrofe koja je zadesila našu planetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije