Obilazak oko svijeta za 10 godina: Danac završio putovanje bez aviona ili povratka kući

0
Radiosarajevo.ba
Obilazak oko svijeta za 10 godina: Danac završio putovanje bez aviona ili povratka kući
Foto: Instagram / Thorbjorn 'Thor' Pedersen

Danski putnik oko svijeta, Torbjorn 'Thor' Pedersen, započeo je putovanje života u oktobru 2013. godine i postavio tri stroga pravila koja je slijedio tokom epske avanture.

Njegova pravila su bila: provesti minimalno 24 sata u svakoj državi, živjeti s budžetom od oko 20 dolara (oko 35 KM) dnevno i suzdržati se od povratka kući dok potpuno ne završi izazov.

A samo prije nekoliko mjeseci (24. maja), taj sudbonosni dan konačno je došao kada je, nakon decenije neumornog putovanja, 44-godišnjak označio svoju 203. i posljednju zemlju s popisa.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Pedersen, koji je putovao kao ambasador dobre volje Danskog Crvenog križa, sada može ponosno reći da ima impresivan putnički zapis. Tokom 3.576 dana, Danac je putovao sa 379 kontejnerskih brodova, 158 vozova, 351 autobus, 219 taksija, 33 broda i 43 'rickshawa' (dvokolice koje se vuku), ukupno prevalivši nevjerojatnih 359 hiljada kilometara.

Govoreći o ovom desetogodišnjem projektu, Pedersen je za CNN izjavio da je započeo putovanje s posebno inspirirajućom misli: "Nepoznata osoba je prijatelj kojeg nikada niste upoznali."

Viralni video: Amerikanka došla na odmor u Europu i ostala razočarana jer je morala da - hoda

Viralni video: Amerikanka došla na odmor u Europu i ostala razočarana jer je morala da - hoda

"Pokazalo mi se više puta da je to istina. Ako stupite u kontakt s ljudima, obično su spremni na to", dodao je.

Pedersen je otkrio da je tokom putovanja boravio u kućama "mnogih, mnogih stranaca".

"Prošao sam kroz svaku zemlju na svijetu, one s oružanim sukobima, one s izbijanjem virusa - bez povreda", objasnio je. "Ili sam najsretniji čovjek na svijetu, ili je svijet u puno boljem stanju nego što većina ljudi misli zbog zastrašujućih, dramatičnih vijesti na društvenim mrežama i televiziji."

Iako su većina iskustava bila "prekrasna" i "posebna", bilo je i nekih problema na putu.

Najveća prepreka bila je pandemija COVID-19 početkom 2020. godine, koja je ozbiljno odgodila svjetsko putovanje jer je Pedersen bio zarobljen u Hong Kongu dvije pune godine.

Thorbjorn 'Thor' Pedersen
Foto: Instagram: Thorbjorn 'Thor' Pedersen

"Kada se osvrnem na Hong Kong, to je neka vrsta paradoksa", rekao je. "Bilo je to najgore vrijeme i istovremeno najbolje vrijeme u mom životu, na neki način. Morao sam se nositi s tom situacijom, bilo je toliko teško odlučiti hoću li napustiti ovaj projekt devet zemalja prije nego što ga završim."

"Morao sam se pitati, koliko ću svog života posvetiti ovome? Ali dok sam čekao da se svijet otvori, stvorio sam sebi život u Hong Kongu i stekao mnoge posebne odnose.", rekao je.

Putnik se nedavno vratio kući u Dansku prošle sedmice (26. jula) i konačno uživa u kućnim udobnostima nakon punih 10 godina odsustva.

"Povratak kući je nešto na šta sam se fokusirao, nešto što sam dugo želio da se ostvari. Ali još uvijek procesuiram da je putovanje gotovo i pokušavam shvatiti šta slijedi", rekao je.

Thorbjorn 'Thor' Pedersen
Foto: Instagram: Thorbjorn 'Thor' Pedersen

Pedersen sada s radošću planira osnivanje porodice sa svojom suprugom Le i surađuje s kanadskim filmskim autorom Mikeom Douglasom na dokumentarnom filmu The Impossible Journey o projektu, piše Unilad.

Također planira napisati knjigu o svom putovanju. To bi bila zanimljiva literatura za čitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije