Nudi platu od 3.000 eura: Radi se samo 4 dana, a ovaj posao niko neće?

15
Radiosarajevo.ba
Nudi platu od 3.000 eura: Radi se samo 4 dana, a ovaj posao niko neće?
Pixabay / Ilustracija

Auto-servis u Austriji, u Koruškoj, ne može da pronađe radnike iako nudi platu od 3.000 eura i radnu sedmicu koja traje samo četiri dana.

Aleksandar Vrusnig (37), vlasnik auto-servisa, trenutno ima petero zaposlenih, a kako kaže, traga za još dvoje ljudi već duže vrijeme.

"Nudim da rade četiri dana u sedmici, odnosno 30 sati, a dajem istu platu i isplaćujem 1.000 eura kroz kolektivni ugovor, ali se niko ne javlja. Pitam se kako više da motivišem radnike", kaže ovaj mladi Austrijanac, prenosi Telegraf.

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Pandemija je dovelo do manjka obučenih radnika na tržištu, pogotovo zanatlija, pa je poslodavcima sve teže da pronađu radnike.

"Čini mi se da je sve više radnika koji shvataju da mogu da rade manje i da imaju više slobodnog vremena. Ja radnike tražim već dvije godine, bilo je njih par, ali se nisu dugo zadržali. Ni situacija u drugim servisima nije ništa bolja. Malo je mladih, obučenih ljudi, i gotovo se niko ne javlja na oglase", kaže Aleksandar za lokalne medije.

I u Beču fali kvalifikovanih radnika.

Oko 60 posto kompanija je pogođeno, jer na tržištu ne mogu da pronađu radnike kakvi su im potrebni.

Aleksandar se suočava sa još jednim velikim problemom. Radnici dođu kod njega, prođu obuku, nauče posao i onda odu da rade u veće firme.

"Ovdje dolaze samo da bi pokupili znanje i onda odu u veći sistem", kaže Aleksandar Vrusnig (37).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije