Balkanac otkrio kako je raditi u Lihtenštajnu: "Prihvatio sam ponudu jer je plaća..."

2
Radiosarajevo.ba
Balkanac otkrio kako je raditi u Lihtenštajnu: "Prihvatio sam ponudu jer je plaća..."
Foto: EPA / Vaduz, glavni grad Lithenštajna

Bojan Kljajić rodom iz Slavonskog Broda živi i radi u Lihtenštajnu, gdje se zaposlio kao kuhar u hotelu, javlja HRT.

"Završio sam fakultet za menadžment i turizam u Opatiji, zadnjih deset godina se bavim turizmom i ugostiteljstvom. U maju prošle godine sam se vratio u hotel u Austriji u kojem sam radio i onda me kolega zvao da ga zamijenim u hotelu u Lihtenštajnu, gdje se sad nalazim.

Prihvatio sam ponudu jer je plaća bila veća za 600 eura, tako da nisam uopće razmišljao hoću li prihvatiti, kaže Bojan. Dodaje da ima plaćenu hranu i smještaj, dva slobodna dana sedmično i plaću dovoljnu za sve svoje potrebe", kaže.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Ako želite uštedjeti, morate biti disciplinirani

"Prosječna plaća je 4300 franaka, ako želite uštedjeti, morate biti disciplinirani. Da se razumijemo, vani ne teku med i mlijeko, radi se možda čak i više, ali taj rad se puno više cijeni. U mom poslu se svakodnevno usavršavam i stječem nova znanja i vještine koje želim iskoristiti jednog dana kad se vratim u Hrvatsku", kaže.

Dodaje da poslodavci u Lihtenštajnu cijene trud, čak i kada radnik ne govori njihov jezik. Što se tiče pandemije COVID-19, stanje u Lihtenštajnu gotovo je identično kao u ostatku Europe.

"Na snazi je pravilo 2G. U hotelu se pravila moraju poštovati, uvijek se nose maske. Zaposlenici se svaki dan moraju testirati – nema veze tko je cijepljen, a tko nije. Pravila su za sve ista", objašnjava Bojan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije