Novo istraživanje: Što skuplji automobil, to veća "budala za volanom"

Radiosarajevo.ba
Novo istraživanje: Što skuplji automobil, to veća "budala za volanom"
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Novo istraživanje pokazalo je da se vozači brzih vozila manje zaustavljaju i dopuštaju pješacima da pređu cestu. Vjerovatnost da će usporiti smanjuje se za tri posto za svakih dodatnih 1.000 dolara vrijednosti vozila.

Istraživači s Univerziteta u Nevadi pretpostavljaju da vlasnici skupih automobila „osjećaju superiornost u odnosu na druge učesnike u prometu“.

Do ovog su zaključka došli nakon što su zatražili od stotina volontera da pređu ulicu, te su snimali i analizirali reakcije vozača, piše CNN.

Otkrili su da je najbolji pokazatelj hoće li se automobil zaustaviti bila njegova cijena.

A otkrivanje korelacije između vrijednosti vozila i ponašanja nije novina.

Ovakvo istraživanje, objavljeno u časopisu "Transport of Health and Health", potpomoglo je finsko istraživanje objavljeno prošlog mjeseca koje je otkrilo da  su muškarci koji posjeduju brza vozila vjerovatnije „arogantni, tvrdoglavi, neuki“.

"Primijetio sam da su oni koji prolaze na crveno svjetlo, ne puštaju pješake i uglavnom voze nesmotreno i prebrzo često oni koji voze brze njemačke automobile“, izjavio je Jan-Erik Lonnqvist sa Sveučilišta u Helsinkiju u saopćenju za javnost.

No, također je pronašao savjesne ljude koji preferiraju skupe modele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije