Nobelova nagrada za metodu koja pomjera biohemiju u novu eru

Radiosarajevo.ba
Nobelova nagrada za metodu koja pomjera biohemiju u novu eru
Nobelova nagrada za hemiju u 2017. godini dodijeljena je Jacquesu Dubochetu, Joachimu Franku i Richardu Hendersonu za razvoj krio-elektronske mikroskopije za utvrđivanje strukture biomolekula u visokoj rezoluciji.

"Uskoro ćemo imati detaljne slike kompleksne mašinerije života u atomskoj rezoluciji", navodi se u saopštenju Švedske kraljevske akademije nauka, prenosi Srna.

U tekstu se dodaje da mikroskopija koju su razvili ovi naučnici "pojednostavljuje i unapređuje prikaz slika biomolekula".

"Ova metoda pomjera biohemiju u novu eru", naglašava se u saopštenju i dodaje da će naučnici sada moći da "zamrznu pokret biomolekula i vizualizuju procese koje do sada nisu vidjeli, što je presudno za shvatanje hemije života i razvoj farmaceutike". 

Švedska akademija navodi da je "željena atomska rezolucija postignuta je 2013. godine" i da "istraživači sada mogu da rutinski prave trodimenzionalne strukture biomolekula".

Dubochet je švicarski naučnik koji radi na Univerzitetu u Lozani, Frank je profesor biloških nauka na Univerzitetu u Kolumbiji, porijeklom iz Njemačke, a Henderson je škotski naučnik koji radi u laboratoriji za molekularnu biologiju na Univerzitetu Cambridge.

Oni će podijeliti novčani dio nagrade od devet miliona švedskih kruna (1,1 miliona dolara).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije