Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena trojici američkih naučnika

Radiosarajevo.ba
Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena trojici američkih naučnika
Američki naučnici Jeffrey C Hall, Michael Rosbash and Michael W Young ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za otkrića molekularnih mehanizama koji kontroliraju naš biološki sat, saopšteno je iz Instituta Karolinska.

"Njihova otkrića objašnjavaju način na koji biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam da bio on bio usklađen sa revolucijama Zemlje", navodi se u saopćenju skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu, prenosi Srna.

Dobitnici će podijeliti novčani dio nagrade od devet miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara). 

Hall, rođen 1945. godine u New Yorku, doktorirao je 1971. godine na Univerzitetu u Washingtonu, a od 2002. godine je profesor na Univerzitetu u Maineu.

Rosbash je rođen 1944. godine u Kansas Cityu. Doktorirao je 1970. godine na Tehnološkom institutu u Massachusetts. Od 1974 godine radi na Univerzitetu u Walthamu.

Young je rođen 1949. godine u Miamiju, a doktorsko zvanje stekao je na Univerzitetu u Teksasu 1975. godine. Od 1978. godine radni na njujorškom Univerzitetu Rockfeller.

Nagrada za medicinu je prva u nizu koja se dodjeljuje svake godine.

Priznanja za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira ustanovljena su u skladu sa testamentom izumitenja dinamita Alfreda Nobela i dodjeljuju se od 1901. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije