Naučnici / Nobelova nagrada za fiziku za "otkriće koje je uzdrmalo svijet"

03. 10. 2017. u 13:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američki naučnici Rainer Weiss, Barry Barish i Kip Thorne nagrađeni su u utorak Nobelovom nagradu za fiziku za doprinos otkriću gravitacijskih valova, jedne od ključnih teza iz teorije relativnosti Alberta Einsteina.

"To je bilo nešto potpuno novo i drugačije, to je otvaranje neviđenih svjetova. Otkriće koje je uzdrmalo svijet", saopćila je Švedska akademija nauke koja dodjeljuje Nobela za fiziku, prenosi Srna.

Trojac naučnika najzaslužnijih za otkriće gravitacijskih valova bio je veliki favorit za ovogodišnju nagradu. Među sobom će podijeliti devet miliona švedskih kruna. 

Američki naučnici su u februaru prošle godine bili prvi koji su nedvojbeno izravno opazili gravitacijske valove, čije je postojanje na temelju svoje opće teorije relativnosti prije tačno stotinu godina predvidio Albert Einstein. A zatim su to još jednom ponovili u oktobru. 

Otkriće je rezultat rada gotovo hiljadu naučnika iz čitavog svijeta okupljenih u LIGO-u (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), milijardu dolara vrijednom eksperimentu pokrenutom 1992. godine koji uključuje dva golema detektora gravitacijskih valova smještena u američkim saveznim državama Louisiani i Washingtonu, međusobno udaljena 3000 kilometara.

Trojica nagrađenih predvodila su projekt. 

"To je stvarno divno", kazao je Rainer Weiss nakon što je saznao da je postao nobelovac. 

Naučnici su pomoću tih sofisticiranih uređaja detektovali sudar dvije gigantske crne rupe udaljene 1,3 milijardu svjetlosnih godina - nalazile su se negdje iza Velikokoa Magellanova oblaka na nebu južne hemisfere.

U strahovitom sudaru crnih rupa od kojih je jedna bila mase 35 puta veće od Sunca a druga tek nešto manja, koji je trajao samo 20 milisekundi, nastala je nova crna rupa i stvoreno je gravitacijsko polje koje je iskrivilo prostor - vrijeme valovima koji su se proširili širom svemira.

Otkriće predstavlja tri prekretnice za fiziku: prvu izravnu detekciju gravitacijskih valova, prvu detekciju binarne crne rupe, te dosad najuvjerljiviji dokaz da su crne rupe objekti predviđeni Einsteinovom teorijom. Potvrda postojanja gravitacijskih valova posve je u skladu s teorijskim predviđanjima i stoga predstavlja još jednu potvrdu "standardnog modela" svemira, ali bi moglo označiti i početak nove ere astrofizike.

Nobelova nagrada za fiziku druga je iz ovogodišnjeg niza. Priznanje za medicinu u ponedjeljak su dobili američki naučnici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekova biološkog sata.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA