Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura otpremnine

0
Radiosarajevo.ba
Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura otpremnine
Foto: Mercedes-AMG / Mercedes SL Roadster AMG

Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promjenama tokom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podijeliti u dvije nove, neovisne kompanije: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi postati klimatski neutralan prije 2039. godine i mora svoju proizvodnju potpuno pretvoriti u elektromobilnost.

No kako bi mogao finansijski podnijeti velika ulaganja, Daimleru slijedi stroga štednja i to će imati dalekosežne posljedice na zaposlenike Grupe.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Samo u šest njemačkih tvornica postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Izvršna direktorica Daimlera Ola Källenius prošle je godine najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama kompanije, dobrovoljan.

Inžinjer u ranim 40-ima koji je u kompaniju došao nakon završetka studija može se nadati otpremnini do 400.000 eura, a ponudu za odlazak već je prihvatilo više od 3.500 zaposlenika, doznaje Business Insider, prenosi Fenix-magazine.

Glasnogovornik kompanije naglasio je da ovaj broj ne uključuje zaposlenike koji su napustili Daimler u djelomičnoj mirovini ili su otišli u mirovinu.

"Inače bi broj bio znatno veći", rekao je glasnogovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije