Zastupnik Damir Arnaut traži ograničavanje otpremine na 10.000 maraka

Fena
Zastupnik Damir Arnaut traži ograničavanje otpremine na 10.000 maraka
Radiosarajevo.ba / Damir Arnaut

Velike budžetske uštede bile bi napravljene ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koje se tiču ograničavanja iznosa otpremnine na maksimalno 10.000 maraka.

Potvrdio je to na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut u obraćanju poslanicima tokom rasprave o tom zakonskom rješenju koje je predložio.

Njegov prijedlog je da se te izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, što su poslanici i prihvatili, podsjećajući da je cjelokupna komisijska faza završena u prošlom mandatu zbog čega ne vidi razlog da se to ponovno čini.

S druge strane, napominje da je u pitanju manja izmjena Zakona, što znači da je u skladu s Poslovnikom koji propisuje hitni postupak u slučaju kada je u pitanju razmatranje jednostavnijih akata ili njihovih izmjena.

Arnaut je danas kazao da su do sada otpremnine dužnosnika zasnovane na visini plaće bilo koga zaposlenog u bosanskohercegovačkim institucijama, od članova Predsjedništva, ministara u Vijeću ministara, državnih službenika i namještenika i tako dalje.

To je dovodilo, ističe predlagač, do visokih otpremnina te su najviše plaćeni zvaničnici imali najveće otpremnine ako steknu uvjete za penzioniranje u mandatu.

"Sadašnje zakonsko rješenje propisuje da najmanja otpremnina za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznosi gotovo 30.000 maraka, a za ministra u Vijeću ministara 25.000 maraka. U pitanju su astronomske cifre koje ne uvažavaju situaciju u Bosni i Hercegovini", kazao je Arnaut.

Upozorio je da će nekoliko poslanika steći pravo na penziju u ovom mandatu i ukoliko zakonske izmjene ne budu usvojene ponovo će tako visoke otpremnine biti isplaćene tim poslanicima.

Njegove izmjene predlažu ograničavanje otpremnine na maksimalno 10.000 maraka, a minimalna bi ostala kao i do sada oko 5.300 maraka.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez najavio je da će podržati ovaj zakon jer ga je važno usvojiti s obzirom na to da sada neki funkcioner dobije otpremninu koliko penzioneru bude isplaćeno penzija za oko osam godina.

Poslanici će se o izmjena tog zakona izjasniti nakon rasprave o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije