Njegovi posmrtni ostaci nalaze se 64 milijarde kilometara od Zemlje

Radiosarajevo.ba
Njegovi posmrtni ostaci nalaze se 64 milijarde kilometara od Zemlje
Nijedan čovek nije bio bliže Plutonu nego Clyde Tombaugh 2015. godine, 18 godina nakon smrti.

 To je prikladno, jer je bio i prva osoba koja je ugledala tu, bivšu, planetu.

Kad je prvi put ugledao Planetu X, koja će kasnije ponijeti naziv Pluton, Tombaugh je imao jedva 24 godine i bio je samouki astronom.

Dječak s farme iz Streatora u saveznoj državi Illinois, Tombaugh je jednom sklepao teleskop u dvorištu napravljen od dijelova separatora kreme i automobila iz 1910. Dobio je posao u Lowellovom opservatorijumu, u Flagstaffu, u Arizoni, samo zbog svojih samostalnih istraživanja, piše portal Atlas Obscura.

Tamo je mjesecima prolazio kroz slike noćnog neba, tražeći promjene u orbitama Urana i Neptuna koje bi mogle potencijalno označiti postojanje neprimjećene planete.

novi-horizonti-letjelica1.jpg - undefined

Letjelica Novi horizonti nosi Clydeove ostatke       Foto: Arhiv

Tombaugh je priznao da je zadatak bio dosadan, ali, dodao je, "bio je mnogo zanimljiviji od poljoprivrede, što se mene tiče."

Isplatilo se njegovo stalno pregledanje materijala. Otkriće Plutona promijenilo je naše razumjevanje Sunčevog sistema. Tombaugh je umro 1997. godine.

pluton-nasa1.jpg - undefined

Planeta Pluton     Foto: Arhiv

Gotovo dvije decenije kasnije, jedna unca, nešto manje od trideset grama, njegovih kremiranih ostataka krenula je na putovanje do spoljnog ruba našeg Sunčevog sistema unutar aluminijske kapsule na letjelici “Novi horizonti”. Kapsula nosi ploču s epitafom pokojnom istraživaču.

Od 1992. godine i svemirskog poduhvata Genea Roddenberryja, uma iza Zvjezdanih staza, otprilike 450 ljudi "zakopano" je u svemiru - iako to često znači da je samo jedan gram kremiranih ostataka kratko putovao prema zvijezdama prije nego što se vratio na Zemlju ili izgorio pri ulasku u atmosferu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije