Niko ne zna šta je ovo: Misteriozni "vilinski krugovi" nastavljaju šokirati naučnike

0
Radiosarajevo.ba
Niko ne zna šta je ovo: Misteriozni "vilinski krugovi" nastavljaju šokirati naučnike
Foto: CNN / Vilinski krugovi u Namibiji

Tajanstveni, tzv. "goli" komadi tla koji su u obliku kruga razasuti u područjima Namibije i Australije daleko su rašireniji nego što smo dosad znali.

Poznati su kao vilinski krugovi, a nova globalna procjena izbrojala je 263 mjesta na kojima se te "ćelave" tačke mogu pronaći - raspoređeni su na tri kontinenta i u 15 zemalja, uključujući Sahel, Madagaskar i Srednju zapadnu Aziju. Ove nove informacije mogle bi pomoći naučnicima da otkriju šta ih uzrokuje, pitanje na koje se pokazalo da je iznenađujuće teško odgovoriti.

"Proveli smo globalnu i sistemsku procjenu vegetacijskih uzoraka nalik na vilinski krug i otkrili stotine lokacija [nalik na vilinski krug] na tri kontinenta", piše tim predvođen ekološkim naučnikom Emiliom Guiradom s Univerziteta Alicante u Španiji.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

"Naša studija pruža uvid u ekologiju i biogeografiju ovih fascinantnih uzoraka i prvi atlas njihove globalne distribucije."

Vilinski krugovi prava su ekološka misterija. Pojavljuju se u pustinjskim predjelima kao kružni, neplodni 'pločnici' u niskoj travnatoj vegetaciji koja inače prekriva tlo – područje suhe, gole zemlje, do oko 12 metara (39 stopa) u promjeru, i gotovo uvijek su prostorno odvojene – ne dodiruju se ili preklapanje.

Još uvijek ne znamo šta ih uzrokuje. Pojedini sugeriraju da bi sićušni kukci mogli igrati ulogu, a čak je i ideja da krugovi pomažu vegetaciji da maksimizira oskudne vodene resurse dobivala na snazi. Ali, krajolici brojnih imaju različite karakteristike, što sad komplicira stvari. Neko se vrijeme čak razmatrala i ideja da bi druge biljne vrste mogle ostavljati za sobom toksine; to je isključeno 2021.

U svemiru je proveo godinu dana: Stravične stvari su mu se desile sa tijelom kada je sigao kući

U svemiru je proveo godinu dana: Stravične stvari su mu se desile sa tijelom kada je sigao kući

Dio problema je što se ovi krugovi nalaze u dijelovima svijeta koji su krajnje negostoljubivi i do kojih je teško doći.

Ipak posljednja studija mogla bi pomoći suziti odgovore na pitanje šta ih uzrokuje. To je zato što su uspjeli identificirati specifične karakteristike zajedničke svim mjestima na kojima se mogu pronaći vilinski krugovi. To uključuje vrlo suho, sušno, pustinjsko okruženje; visoke temperature i visoka sezonalnost padalina; i tlo s vrlo malo hranjivih tvari i visokim sadržajem pijeska.

Zanimljivo, tim je također otkrio da područja s vilinskim prstenovima pokazuju stabilniju produktivnost vegetacije tokom vremena od okolnih područja bez vilinskih prstenova. Njihova otkrića, kažu Guirado i njegovi kolege, mogu pomoći u identificiranju razloga specifičnih za regiju zbog kojih bi se mogli pojaviti vilinski krugovi.

Istraživanje je objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije