Sjećate se bizarne kugle koja je otkrivena na dnu Pacifika: Priča o njoj postaje još misterioznija

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate se bizarne kugle koja je otkrivena na dnu Pacifika: Priča o njoj postaje još misterioznija
Foto: X.com / Šta je ovo?

Kao što smo prethodno izvjestili na portalu, iz dubokih voda Aljaske izvučen je neobičan predmet zlatnog sjaja. Naučna zajednica sada stoji pred intrigantnim izazovom: Šta je ta misteriozna kugla? Stručnjaci sugeriraju biološko porijeklo objekta, ali njegova stvarna priroda i dalje je velika nepoznanica.

"Uspješno smo izvukli objekt na brod, ali utvrđivanje njegovog točnog identiteta postalo je prava zagonetka", komentirao je Sam Candio, koordinator ekspedicije za Nacionalnu upravu za oceane i atmosferu (NOAA).

"Ovo nas iskustvo podsjeća koliko još imamo toga otkriti o tajnama naših oceana."

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Misteriozna kugla, koju je dokumentirala NOAA-ina ekipa za istraživanje oceana, nalazila se otprilike 2 milje ispod površine oceana, na morskoj planini. S promjerom od približno 10 centimetara, na dnu kugle primijećena je mala rupa. To je potaknulo pretpostavke da bi mogla biti ljuska nekog jajeta ili ostatak morske spužve. No, njeno izvlačenje na površinu donijelo je još više pitanja među istraživačima.

Candio i njegov tim trenutno istražuju je li ova kugla poznata vrsta, novootkrivena vrsta ili možda neki nepoznat oblik morskog života: "Za dublju analizu i razumijevanje ovog nalaza potrebno je laboratorijsko okruženje. Bit će ključno koristiti napredne alate i kombinirano stručno znanje."

Naučnici šokirani otkrićem na dnu Pacifika: "Nešto je pokušalo ući...ili izaći"

Naučnici šokirani otkrićem na dnu Pacifika: "Nešto je pokušalo ući...ili izaći"

Ovo neobično otkriće uslijedilo je tokom NOAA-ine ekspedicije "Seascape Alaska", koja nastoji produbiti naše razumijevanje dubina aljaških voda. Cilj je istražiti područje i donijeti nova saznanja o poznatim, ali i nepoznatim vrstama morskog života, piše Kosmos.

Candio ističe važnost ovakvih otkrića: "Nove vrste mogle bi donijeti revolucionarne promjene u medicini, energetici pa čak i prehrambenoj industriji. Sa svakim novim otkrićem postajemo svjesniji koliko je važno štititi i održivo upravljati našim oceanima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije