Nikako nije mogla u toalet, a onda je otkrila da boluje od ove 'tihe' bolesti: 'To je užasno'

0
Radiosarajevo.ba
Nikako nije mogla u toalet, a onda je otkrila da boluje od ove 'tihe' bolesti: 'To je užasno'
Foto: Instagram / Elizabeth Vega-Sobinoff

Bivša reality zvijezda Elizabeth Vega-Sobinoff (32) otkrila je kako je godinama patila od "tihe" bolesti. Zbog toga jedva da je ikada mogla obavljati veliku nuždu u WC-u.

Elizabeth jer za news.com.au rekla da nije mogla ići u toalet zbog "tihe" bolesti koja joj je razdirala život.

Ona ima endometriozu, ali joj je godinama pogrešno dijagnosticirana zbog toga što ima dvije autoimune bolesti.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Endometrioza je hronična, progresivna bolest koju obilježava rast tkiva nalik na endometrij (sluznicu maternice) van maternice te može zahvatiti bilo koji organ u tijelu.

Elizabeth je rekla da je oduvijek osjećala pritisak u području kralježnice.

Simptomi endometrioze

"Kao da sam imala cigle u tom dijelu tijela. Bio je to čudno i nikad nisam osjećala olakšanje. Imala sam hronični zatvor. Vrlo rijetko sam imala stolicu, što je u početku navelo doktore da vjeruju da možda imam poremećaj povezan s crijevima", ispričala je.

Elizabeth su testirali na Crohnovu bolest, hronični upalni poremećaj crijeva, koji može uzrokovati probleme s velikom nuždom i bolove u trbuhu. Ali doktori su na kraju potvrdili da Elizabeth ima endometriozu.

"Upala uzrokovana tkivom endometrija iz moje maternice bila je toliko jaka da je zahvatila cijelo područje", otkrila je.

Nepodnošljivi bolovi

Elizabeth je rodila svoje prvo dijete u novembru prošle godine. Prije nego je zatrudnila osjećala je kao da ima stalnu infekciju mokraćnog mjehura, a tvrdi da ju je "nepodnošljivo" boljelo.

Operacija je otkrila da tome nije uzrok endometrioza. Također, nije bilo bakterija u njenoj mokraćnoj cijevi, što je značilo da je bol uzrokovana upalom. Mama je priznala je da još uvijek puno uči o tome kako hronična bolest utječe na nju.

"To je tako iscrpljujuće i utječe na mnoge aspekte mog života. Čak i nakon intimnog odnosa s mojim mužem, moj će trbuh biti ravan i onda će se odjednom naduti", rekla je Elizabeth.

"Nažalost, zbog mojih autoimunih stanja, uzimanje hormonskih lijekova koji se preporučuju za endometriozu nije opcija za mene, tako da moram pronaći načine da upravljam napadima bolesti", dodala je.

"Stvarno se nadam da će uskoro smisliti neke nove mogućnosti liječenja, jer je užasno koliko žena prolazi kroz ovo, a nama se samo govori da to istrpimo. Znate, normalno je da žene žive u boli", istakla je Elizabeth, javlja Daily Star.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije