Jedna od najzaraznijih bolesti eksplodirala u Europi: Smrtnost skočila za 40 posto

2
Radiosarajevo.ba
Jedna od najzaraznijih bolesti eksplodirala u Europi: Smrtnost skočila za 40 posto
Radiosarajevo.ba / WHO upozorava

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenje o širenju ospica u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i Evrope zbog sve češćeg nevakcinisanja djece.

Rumunija i dijelovi Bosne i Hercegovine već su suočeni s epidemijom malih boginja, dok se u Velikoj Britaniji proglasila incidentna situacija. Smanjenje stope vakcinacije rezultiralo je porastom smrtnosti od ospica za 40 posto prošle godine širom svijeta, upozoravajući na ozbiljnost situacije.

U Rumuniji je zabilježeno više od 2000 oboljelih, dok je u Tuzlanskom kantonu Bosne i Hercegovine proglašena epidemija ospica nakon oboljenja 50 djece, od kojih je dvije trećine hospitalizovano.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Zbog rasta skepticizma prema vakcinama, vraćaju se gotovo iskorijenjene bolesti poput ospica, koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući upalu pluća, meningitis, sljepilo i smrt.

U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama primijećen je porast slučajeva ospica, iako su ospice bile iskorijenjene u SAD-u 2000. godine. U Velikoj Britaniji je proglašena incidentna situacija, a u SAD-u su zabilježena 23 potvrđena slučaja od decembra 2023. godine do sredine januara 2024.

Od gotovo iskorijenjenih bolesti do epidemija i u BiH: "'Pitanje je kada će se javiti druge bolesti"

Od gotovo iskorijenjenih bolesti do epidemija i u BiH: "'Pitanje je kada će se javiti druge bolesti"

Situacija izaziva ozbiljnu zabrinutost jer ospice spadaju među najprenosivije bolesti, a slabija vakcinacija može dovesti do izbijanja epidemije. WHO je naglasila važnost vakcinacije djece s dvije doze vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) kako bi se osigurala doživotna zaštita. Preporučuje se da 95 posto djece bude pokriveno vakcinacijom kako bi se spriječilo širenje bolesti, piše Jutarnji list.

Osim Rumunije i dijelova Bosne i Hercegovine, situacija se prati i u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

WHO upozorava da je neophodno poduzeti hitne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje ospica, a epidemiolozi ističu da je niska stopa vakcinacije ključni faktor za porast oboljenja i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije